În ultimele zile, discuțiile s-au intensificat în jurul bugetului pentru anul în curs, fiind însoțite de proteste politice și sindicale, iar dezbaterile legate de alegerile prezidențiale continuă să capteze atenția, ceea ce a dus la o amplificare a conversațiilor online despre actorii politici și principalele partide.
Potrivit datelor furnizate de NewsVibe, un instrument de monitorizare a trendurilor online, numărul mențiunilor online despre partide a crescut față de săptămâna anterioară pentru toate formațiunile analizate, cu excepția SOS România, care a înregistrat o scădere. PSD a avut o creștere semnificativă, de peste 48%, iar AUR a înregistrat o creștere impresionantă de aproape 90%.
În urma acestor evoluții, PSD a depășit PNL și s-a clasat pe primul loc în topul mențiunilor online din ultimele 7 zile. În premieră, AUR a reușit să urce pe locul 3, înaintea USR, scrie site-ul informat.ro.
Cele mai vizibile partide politice în mediul online
Cele mai vizibile 5 partide politice în mediul online, în funcție de mențiuni:
- Partidul Social Democrat – 2.042 de mențiuni;
- Partidul Național Liberal – 1.814 de mențiuni;
- Alianța pentru Unirea Românilor – 744 de mențiuni;
- Uniunea Salvați România – 528 de mențiuni;
- SOS România – 51 de mențiuni.
Pentru PSD, PNL și USR, numărul maxim de mențiuni online a fost atins luni, 13 ianuarie, când în spațiul public au fost discutate subiecte precum candidatul comun al coaliției, proiectul de buget sau propunerea PSD privind reorganizarea administrativă.
În cazul AUR, vârful mențiunilor online a fost atins duminică, 12 ianuarie, ca urmare a protestului organizat de formațiunea condusă de George Simion.
Impactul mențiunilor
Analizând impactul estimat al mențiunilor în raport cu numărul acestora, se observă scăderi pentru PNL și PSD, în timp ce AUR și USR înregistrează creșteri, datorită referirilor la aceste două partide în surse de mare impact. În contrast, SOS România se situează mult sub ceilalți actori din top, având un impact al mențiunilor și un număr total al acestora mult mai scăzut, aproape neglijabil.
Curba impactului estimat al mențiunilor urmează cu fidelitate evoluția mențiunilor efective în cazul PSD, PNL și USR. Cel mai semnificativ impact cumulativ provine din mențiunile acestor trei partide din 13 ianuarie, pe fondul dezbaterilor online relevante despre mai multe teme politice, menționate anterior.
În cazul AUR, sunt observate două vârfuri semnificative de impact: 12 ianuarie, când AUR a organizat un protest politic la București, și 14 ianuarie, când partidul a cerut Parlamentului să inițieze procedurile pentru suspendarea președintelui Iohannis. Deși numărul mențiunilor despre AUR din 12 ianuarie a fost mult mai mare decât cel din 14 ianuarie, impactul celor două evenimente este similar, ceea ce sugerează că, deși mai puține mențiuni au fost făcute pe 14 ianuarie, acestea au provenit din surse cu un impact mai mare.
Trendul de accelerație
Trendul de accelerare, evidențiat în graficul de mai jos, arată momentele în care s-a publicat mai mult conținut online despre actorii analizați decât de obicei.
Printre cele mai semnificative creșteri se numără cea a AUR, în ziua protestului din 12 ianuarie, și a PSD, în 13 ianuarie, când liderii partidului au anunțat intenția de a promova un proiect pentru reorganizarea administrativă a țării.