Cu toate că producţiile străine au condus detaşat în box office-ul românesc anul trecut, nici filmele româneşti nu au întârziat să se facă remarcate. Regizori ca Bobby Păunescu sau Cristian Mungiu au creat filme care au reuşit să atragă în cinema câteva sute de spectatori dornici să vadă cum merge cinematografia autohtonă.

Povestiri din perioada comunistă

Pelicula “Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi Frumoasă e Viaţa” se află pe primul loc în topul celor mai vizionate filme româneşti din 2009, potrivit datelor făcute publice de Cinemagia.ro. Filmul în regia lui Cristian Mungiu a rulat pe marile ecrane timp de 11 săptămâni şi a strâns 26.520 de spectatori şi încasări de 85.000 de euro. În clasamentul general, “Amintiri din Epoca de Aur 1” se află pe locul 63, după horror-ul “Saw VI” (“Puzzle mortal VI”).

Filmul produs de Mobra Films aduce pe marile ecrane povestioare haioase din perioada comunistă, perioadă numită şi “Eopca de Aur”. Prima parte a producţiei a fost lansată în România în luna septembrie şi este formată din patru scurtmetraje haioase: „Legenda fotografului oficial”, „Legenda miliţianului lacom”, „Legenda activistului în inspecţie” şi „Legenda politrucului zelos”.

Comedie cu Ştefan Băncă

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai vândute filme româneşti se află comedia  de Crăciun “Ho Ho Ho”, o producţie MediaPro Pictures. Filmul care îi are în distribuţie pe Ştefan Bănică, Pavel Bartoş, Alina Chivulescu şi Valentin Teodosiu a adus în cinematografe 20.859 de spectatori şi a realizat încasări de 83.900 de euro. În clasamentul general filmul ocupă poziţia  65.

„Ho Ho Ho”, în regia lui Bogdan Mirică, prezintă povestea lui Horaţiu (Bogdan Iancu), un băieţel de opt ani care încă mai crede în Moş Crăciun şi care primeşte cadou de sărbători o plimbare la mall. Ziua normală de cumpărături devine o adeărată aventură după ce acesta se pierde de mama sa.

“Concertul”, şi el în top

“Concertul”, de Radu Mihăileanu, ocupă cel de-al treilea loc în top, cu 15.551 de spectatori şi vânzări de 55.500 de euro. În clasamentul total, pelicula este pe locul 82, după animaţia “Coraline”.

„Concertul” este o comedie dramatică care îl are în centrul poveştii pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie. După 30 de ani acesta încă mai lucrează la Balşoi, dar ca om de serviciu. Aflând că orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

“Amintiri din Epoca de Aur”, partea a doua

Pe poziţia a patra se situează ce-a de-a doua parte a filmului în regia lui Cristian Mungiu,  „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragostea în timpul liber”. Aceasta cuprinde trei scurtmetraje: „Legenda vânzătorilor de aer”, „Legenda şoferului de găini” şi „Legenda curcanului zburător”.

Acesta a avut 15.965 de spectatori şi a cumulate încasări de 52.000 de euro. În clasamentul general, pelicula este pe locul 86 după “Fly Me to the Moon” (“Să zburăm spre lună 3D”).

“Francesca”: Aventuri din Italia

Pe ultimul loc în topul primelor 5 filme româneşti se află “Francesca”, regizat de Bobby Păunescu. Acesta a rulat vreme de nouă săptămâni şi a avut 16.052 de spectatori. Încasările au depăşit uşor 33.000 de euro.

Pelicula a avut premiera mondială la Mostra veneţiană de anul acesta şi spune povestea unei educatoare care emigrează în Italia, pentru o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, unde va locui cu iubitul ei. Lucrurile devind complicate după ce se dovedeşte că acesta are o serie de împrumuturi pe care nu le poate returna.

Din distribuţia filmului fac parte Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru.

Următoarele cinci locuri în clasamentul filmelor româneşti care au “prins” la publicul din România se află “Poliţist, adjectiv”, “Weekend cu mama”, “Pescuit sportiv”, “Cea mai fericită fată din lume” şi “Întâlniri încrucişate”.

DETALII:

Citeşte şi Topul celor mai vizionate filme din România în 2009