Bogate în aditivi nocivi, ingrediente procesate și toxine ascunse, aceste produse pot avea efecte devastatoare asupra organismului. Dr. Eric Berg a împărtășit recent patru alimente „ascunse” despre care spune că pot fi „mai mortale decât zahărul”. Acestea sunt foarte comune în dietele de zi cu zi și, deși nu le vedem, pot fi un pericol real pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit lui Berg, grăsimile trans, siropul de porumb bogat în fructoză, îndulcitorii artificiali și maltodextrina sunt cele de care trebuie să vă feriți cel mai mult, scrie Shefinds.

Grăsimile trans

Incluse în multe dintre alimentele procesate și prăjite, de altfel foarte gustoase, grăsimile trans pot crește nivelul colesterolului rău, crescând astfel riscul unor boli de inimă, accident vascular cerebral și inflamație.

„Grăsimile trans există de peste 100 de ani și abia din 2018 au fost interzise în sfârșit din SUA”, notează dr. Berg.

Sirop de porumb bogat în fructoză

Spre deosebire de zaharurile naturale, siropul de porumb bogat în fructoză este foarte procesat și poate duce la o serie de probleme de sănătate.

„Este mai rău decât zahărul, deoarece poate provoca o creștere în greutate mult mai mare decât zahărul. De asemenea, aduce multe daune ficatului, deoarece organismul tratează HFCS la fel ca și alcoolul”, spune dr. Berg.  

Siropul de porumb nu este nici pe departe natural și, cu siguranță, nici sănătos. Dacă nu știați, acesta conține mai multă fructoză decât zahărul de masă, ceea ce reprezintă o diferență periculoasă.

Acest amestec este dulce și ieftin de produs, dar are un conținut ridicat de calorii. Ca în cazul altor zaharuri naturale, siropul de porumb, consumat în cantități mari, este nociv pentru sănătate. Din moment ce majoritatea alimentelor și băuturilor procesate conține acest sirop, e bine să citiți și mai atent etichetele produselor pe care le consumați.

Îndulcitori artificiali

Deși nu conțin calorii, unele studii leagă acești înlocuitori ai zahărului cu pofta de mâncare mai mare, sănătatea intestinală perturbată și chiar cu riscuri crescute de tulburări metabolice. Acestea „pot afecta microbiomul și chiar îți pot duce la rezistență la insulină, ceea ce duce la creșterea în greutate”, afirmă el.

Maltodextrină

În ciuda faptului că este comercializată ca alternativă mai sănătoasă la zahăr, maltodextrina poate avea efecte similare sau chiar mai rele. Poate provoca creșteri rapide ale zahărului din sânge, ceea ce duce la pierderi de energie și creștere în greutate.

În plus, prezența sa în multe produse „cu conținut scăzut de calorii” sau „dietetice” poate fi înșelătoare, deoarece poate contribui la inflamație, probleme de sănătate intestinală și un risc crescut de boli cronice.

„Nu este nici măcar zahăr; este amidon! De fapt, acționează mai rău decât zahărul asupra indicelui glicemic și poate ajunge până la 185 în comparație cu glucoza, care este doar 100”, explică el.