În urmă cu puţin timp, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a confirmat, de la Palatul Victoria, intrarea în insolvenţă a combinatului chimic. Intrarea în insolvenţă presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic.

Şi liderul sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, la un post tv, că "am fost anunţaţi că Oltchim va intra în insolvenţă. Vom discuta la ora 16.00 în CA pentru a adopta o decizie în acest sens".

Oltchim este a doua mare companie de stat care va apela la Legea insolvenţei. Prima companie de stat care a apelat la această "soluţie" a fost Hidroelectrica, care a intrat în procedura insolvenţei în iunie 2012. Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunţat recent că planurile sale în ceea ce priveşte ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă este 26 iunie 2013.
UPDATE Tribunalul Vâlcea urmează să aleagă un administrator judiciar pentru companie în termen de aproximativ o lună de zile. În cărţi, pentru alegerea administratorului judiciar sunt Remus Borza (Euro Insol), Arin Stănescu (RVA Insolvency Specialists) şi Andrei Cioancă (Casa de insolvenţă Transilvania), potrivit unor surse apropiate Ministerului Economiei.

Cele patru variante pentru redresarea societăţii Oltchim analizate în şedinţa de Guvern de miercuri vizează reluarea privatizării, privatizarea parţială, crearea unui transfer de business sau intrarea în insolvenţă, au declarat miercuri surse guvernamentale, citate de Agerpres

‘Cele patru variante analizate de Executiv se referă la reluarea procesului de privatizare, privatizarea parţială, realizarea unui transfer de business şi insolvenţa. Miercuri se discută aceste variante, însă o decizie în privinţa opţiunii finale ar putea fi luată ulterior de către Guvern’, au declarat acestea.

Citiţi şi: Miracolul așteptat de 3.000 de angajați Oltchim întârzie să apară

Autorităţile române au prezentat reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, marţi, patru soluţii pentru Oltchim, printre care şi insolvenţa combinatului, însă oficialii instituţiilor financiare internaţionale dau puţine şanse unei soluţii viabile pentru combinat.

‘Mâine (n.r. miercuri) voi depune un memorandum în Guvern în legătură cu perspectivele Oltchim şi avem deja un punct de vedere pe care l-am prezentat FMI. Ei au agreat că formula noastră este corectă. Rămâne discuţia cu viabilitatea acestei mari probleme economice. Am prezentat patru soluţii săptămâna trecută, printre care era şi insolvenţa şi o alta care să lase lucrurile aşa cum sunt. Cei de la FMI dau prea puţine şanse unei soluţii pentru Oltchim. Eu am explicat că privatizarea anterioară, acest Broadway care a avut loc aici (n.r. la Ministerul Economiei) s-a desfăşurat în condiţii politice mai complicate şi a alungat investitorii. Sper că, având şi avantajele soluţiei pe care o vom prezenta… S-ar putea să fie interesantă soluţia”, a afirmat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi CE.

Acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost suspendate de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti miercuri dimineaţă la ora 9.54 pentru informarea investitorilor conform Titlului II art. 111 (1) lit. d din Codul BVB.

Potrivit reglementărilor citate, Bursa poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor).

Sursa: Agerpres