În acest moment, există trei variante care sunt atent monitorizate de medicină și care „au fost botezate” după locul în care au fost observate prima dată, specifică Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia în raportul dedicat variantelor SARS-CoV-2.
În toate cele trei cazuri, virusul prezintă mutații pe așa-numita proteină „spike”, care este cea cu care virusul „se atașează” de celulă, potrivit site-ului Rai News.
„Varianta engleză” (VOC 202012/01)
A fost izolată pentru prima dată în septembrie 2020 în Marea Britanie, în timp ce în Europa primul caz detectat datează din 9 noiembrie 2020.
Această variantă are o transmisibilitate mai mare, s-ar părea că şi o mai mare patogenitate, dar în acest moment nu există dovezi ale unui efect negativ asupra eficacității vaccinurilor.
„Varianta sud-africană” (501 Y.V2)
A fost izolată pentru prima dată în octombrie 2020 în Africa de Sud, în timp ce în Europa primul caz detectat datează din 28 decembrie 2020.
Are o transmisibilitate mai mare și din primele studii pare să diminueze eficacitatea vaccinului. Oamenii de ştiinţă studiază dacă poate provoca un număr mai mare de reinfectări la subiecții deja vindecați de COVID-19.
„Varianta braziliană” (P.1)
A fost izolată pentru prima dată în ianuarie 2021 în Brazilia și Japonia. Începând cu 25 ianuarie 2021, a fost detectată în 8 țări, inclusiv Italia.
Este monitorizată deoarece are o transmisibilitate mai mare și pentru că încă de la primele studii s-a observat că ar putea diminua eficacitatea vaccinului. Se studiază posibilitatea ca acesta să poată provoca un număr mai mare de reinfectări la subiecții care s-au vindecat deja de COVID-19.
ISS subliniază faptul că virușii, în special virusurile ARN, cum ar fi coronavirusurile, evoluează constant prin mutații ale genomului lor. De la începutul pandemiei au fost observate în întreaga lume mutații ale virusului SARS-CoV-2.
În timp ce majoritatea mutațiilor nu au un impact semnificativ, unele pot oferi în schimb virusului unele caracteristici, cum ar fi un avantaj selectiv față de altele printr-o transmisibilitate mai mare, o patogenitate mai mare cu forme mai severe de boală, sau capacitatea de a „ignora” imunitatea obţinută precedent de o persoană, fie natural, prin infectare, fie prin vaccinare.
Sursă foto: Dreamstime