Vladimir Putin a decis să returneze Bisericii Ortodoxe Ruse celebra icoană „Sfânta Treime”
Icoana „Treimea” realizată de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei. Se crede că această icoană a fost pictată în onoarea Sfântului Serghie de la Radonej, la Serghiev Posad, lângă Moscova.
Această icoană reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, deşi era bătrână. Cei trei îngeri s-au odihnit sub stejar, după care au pornit spre Sodoma şi Gomora.
Celebra icoană, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova.
În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.
Dmitri Peskov: Este vorba despre un obiect sacru
Patriarhia Moscovei a anunţat într-un comunicat că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.
„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru că este vorba despre un obiect sacru” pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Duminică, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a anunţat că va transfera mormântul lui Aleksandr Nevski, un prinţ din secolul XIII şi sfânt al Bisericii Ruse, unei alte mânăstiri, în cadrul unui efort de a „întări unitatea naţională”.
Putin a mai luat încă o decizie! A semnat un decret care facilitează obţinerea cetăţeniei ruse de către străinii care se înrolează în armată
Cei care au semnat „pentru o perioadă de un an” pot solicita cetăţenia printr-o procedură simplificată, potrivit decretului.
Acest nou document modifică un decret anterior- emis de Putin în septembrie anul trecut- care cerea ca străinii să servească timp de cel puţin un an şi să fie implicaţi activ în luptă timp de cel puţin şase luni pentru a se califica pentru o procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei.
Acum, noua versiune a decretului nu implică participarea directă la ostilităţi.
Normele actualizate extind, de asemenea, eligibilitatea pentru cetăţenia simplificată la membrii de familie ai personalului militar.