Ziarul rus Novaia Gazeta, al cărui redactor-șef, Dmitri Muratov, a fost co-câștigător al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, a declarat luni că își suspendă activitățile online și tipărite până la sfârșitul „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina.
Publicația rusă a primit un nou avertisment
Ziarul de investigație, care a eliminat deja materiale de pe site-ul său privind acțiunea militară a Rusiei în Ucraina pentru a se conforma unei noi legi a presei, a declarat că a primit luni un alt avertisment din partea autorității de reglementare a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor, cu privire la reportajele sale, ceea ce l-a determinat să își întrerupă operațiunile, transmite Reuters.
„Suspendăm publicarea ziarului pe site-ul nostru, pe rețelele de socializare și în format tipărit până la sfârșitul ‘operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei'”, a scris ziarul pe site-ul său.
Într-un mesaj separat adresat cititorilor, Muratov și reporterii săi au declarat că decizia de a-și întrerupe activitățile a fost dificilă, dar necesară.
„Nu există altă alegere”, se arată în notă. „Pentru noi, și știu că și pentru voi, este o decizie îngrozitoare și dificilă”.
Roskomnadzor nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii mai transmite sursa citată. În comentariile publicate de agențiile de presă rusești, autoritatea de reglementare a declarat că a emis un al doilea avertisment pentru Novaia Gazeta pentru că nu a identificat în mod corespunzător o organizație considerată „agent străin” de către autorități în publicațiile sale.
Kremlinul pune presiune pe instituțiile de media
Presiunea împotriva instituțiilor media liberale din Rusia a crescut de când Moscova a trimis trupe în Ucraina luna trecută, majoritatea mass-mediei principale și a organizațiilor controlate de stat rămânând aproape de limbajul folosit de Kremlin pentru a descrie conflictul.
Anunțul făcut de Novaia Gazeta urmează închiderii în această lună a postului de radio Ekho Moskvy, care era una dintre puținele voci liberale rămase în presa rusă. De asemenea, autoritățile au blocat site-urile mai multor instituții, printre care BBC, Vocea Americii și Radio Free Europe/Radio Liberty.
Luni, ministerul justiției a adăugat Deutsche Welle din Germania pe lista organizațiilor media pe care le-a etichetat drept agenți străini.