Scriitorul american Paul Auster, devenit celebru graţie romanelor sale newyorkeze populate de personaje marginale şi dezorientate, suferă de cancer, a anunţat sâmbătă soţia sa, informează duminică AFP.
Romancierul în vârstă de 76 de ani este tratat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a postat pe Instagram soţia sa Siri Hustvedt, şi ea scriitoare.
„Soţul meu a fost diagnosticat cu cancer în decembrie, după ce a fost bolnav în lunile precedente”.
„Trăiesc într-un loc pe care am ajuns să-l numesc Ţara Cancerului”. „Mulţi oameni au trecut graniţele ei, fie pentru că sunt sau au fost bolnavi ei înşişi, fie pentru că iubesc pe cineva, un părinte, un copil, un soţ sau un prieten care are sau a avut cancer”, a spus soţia scriitorului.
Siri Hustvedt nu a menţionat ce tip de cancer are soţul ei sau prognosticul acestuia.”A trăi cu cineva care are cancer şi este bombardat cu chimioterapie şi imunoterapie este o aventură de apropiere şi separare”, scrie ea.”Nu este întotdeauna uşor să mergi pe această muchie de cuţit…”
Paul Auster este autorul a peste 30 de cărţi, care au fost traduse în peste 40 de limbi. El a devenit cunoscut în 1982 cu „Invenţia singurătăţii”, un roman autobiografic în care încearcă să identifice personalitatea tatălui său. Romancierul a pătruns pe scena internaţională în 1987 cu „Trilogia New York”, un roman noir inspirat din genul poliţist.
Paul Auster s-a născut la Newark, New Jersey, ca fiu al unor evrei din pătura mijlocie, Samuel și Queenie Auster, a căror familie provenea din Polonia. După terminarea ciclului secundar, pleacă în Europa, apoi se întoarce în America pentru a studia la Columbia University. În timpul studiilor redactează articole pentru „Daily Spectator“ și traduce din limba franceză lucrări de Jean Genet. În 1967 se întoarce pentru o scurtă perioadă la Paris, întrerupându-și studiile. În 1969 își ia licența în engleză și literatură comparată la Columbia University. Oscilația între Franța și Statele Unite continuă: în 1971 se instalează la Paris, însă dificultățile materiale îl determină să revină începând cu 1974 la New York. Traduce din Stéphane Mallarmé, Maurice Blanchot, Jean Paul Sartre, Edmond Jabès.