Aparitia in Romania, in urma cu doi ani si ceva, a sistemului de telefonie mobila digitala – GSM – a inceput sa erodeze soclul RomTelecom, pe care fosta regie se cocotase, de altfel, singura. Acum, RomTelecom a revenit cu picioarele pe pamint si a inceput sa invete cum sa-si vanda marfa. Societatea nationala de telefonie a declansat adevarate campanii publicitare, pentru a-si promova serviciile, probabil si dupa ce a realizat ca puternicele „bombardamente” publicitare ale operatorilor de telefonie mobila au facut o multime de „victime” chiar in randul abonatilor RomTelecom.
Tabara rivala nu a stat insa degeaba, concurenta dintre cele doua sisteme ducand la introducerea unor tarife, in telefonia mobila, apropiate sau chiar mai mici decat cele practicate de RomTelecom, lucru care cu greu putea fi imaginat cu un an-doi in urma. Deja, pentru cei care au nevoie de un telefon mai mult pentru a fi apelati decat pentru a suna, celularul se dovedeste a fi mai ieftin decat telefonul fix. De asemenea, instalarea unui post telefonic mobil a ajuns sa coste la fel ca unul fix.
Variante pentru cei care vorbesc foarte putin la telefon ofera atat CONNEX si DIALOG, cat si RomTelecom – aceasta din urma introducand abia de o luna un astfel de sistem.
Inainte de toate insa este nevoie de un telefon. Instalarea unui post telefonic fix ajunge sa coste, in prezent, aproape un milion de lei, „grosul” cheltuielilor reprezentandu-le taxa de instalare (550.000 lei, in centrale digitale) si pretul telefonului (circa 300.000 lei).
Conectarea in reteaua de telefonie mobila presupune, in varianta abonarii la un sistem, doar achizitionarea unui aparat telefonic mobil. Acesta poate costa cam un milion de lei (minimum), cu conditia abonarii obligatorii pentru o perioada de cel putin 6-12 luni. Abonamentele in sistemul GSM nu se adreseaza, totusi, celor care vor telefon mai mult pentru a fi sunati. Pentru acestia exista cartelele valorice – CONNEX GO si ALO – care ofera clientilor posibilitatea de a receptiona apeluri pentru o perioada de sapte sau opt luni, dar si de a da telefoane, in limita creditului disponibil. In acest caz insa, telefoanele noi costa peste doua milioane de lei, din simplul motiv ca pretul acestora nu mai e „subventionat”, indirect, asa cum se intampla in cazul abonarii la o retea de telefonie mobila. Cei care aleg sistemul cu cartela isi pot cumpara telefoane mobile second-hand – care pot costa chiar si sub un un milion.
CONNEX ofera celor care au deja un telefon neconectat pachetul (fara telefon) SIM CONNEX GO. Acesta cuprinde o cartela de conectare in retea (SIM), cu un credit initial de 1 USD, o cartela valorica de reincarcare, cu un credit de 12 USD, si o carte postala care, odata expediata la MobiFon, aduce un bonus de 9 USD.
Creditul inclus pe cartela SIM CONNEX GO poate fi folosit timp de 6 luni pentru a da telefoane, la care se mai adauga inca o luna in care clientul mai poate doar primi apeluri.
Prin urmare, cu creditul initial de 1 USD, la care se va adauga si bonusul de 9 USD (pina la confirmarea acestuia, cumparatorul va trebui sa se abtina sa sune de la telefonul sau), clientul poate folosi telefonul timp de 7 luni (perioada in care poate vorbi la telefon pana la 50 de minute, in total). Dupa expirarea acestei perioade, clientul isi poate reincarca creditul initial cu creditul de pe cartela de reincarcare de 12 USD, existenta in pachetul cumparat initial, putand astfel sa foloseasca in continuare telefonul timp de 7 luni. In acest interval, clientul poate telefona pina la 60 de minute. Astfel, cumparatorul unui pachet SIM CONNEX GO, care costa circa 300.000 lei, poate primi si da telefoane timp de 14 luni. Dupa aceea, cu circa 232.000 lei (la cursul actual al dolarului, cu tot cu TVA), cat costa o noua cartela de reincarcare cu credit de 12 USD, clientul poate din nou da si primi telefoane timp de 6 luni, si tot asa. De precizat ca, in cazul in care creditul existent pe cartela este consumat mai devreme de 6 luni, trebuie cumparata imediat o noua cartela de reincarcare.
Dialog ofera un sistem oarecum asemanator, botezat ALO-DA. Un pachet SIM ALO-DA costa, in prezent, circa 195.200 lei (12,2 USD, incluzind TVA). Cartela de conectare SIM cuprinde un numar de 10 unitati de comunicatie. Cu acestea, clientul poate telefona si vorbi timp de pana la 10 minute, o perioada de doua luni, dupa care mai poate fi sunat timp de alte 6 luni. La expirarea celor 8 luni, cartela SIM trebuie reincarcata. Pachetul cuprinde, de asemenea, o carte postala care, odata expediata la Mobil Rom, inseamna automat o reincarcare a creditului cu alte 10 unitati de comunicatie. Din ziua reincarcarii, clientul mai poate da telefoane timp de doua luni si primi apeluri alte 6 luni.
Pachetul ALO-DA include o cartela de reincarcare, cu un credit de 5 unitati. Odata reincarcat creditul, clientul mai poate da timp de doua luni si primi alte 6 luni telefoane. Astfel, daca respectivul client ALO nu-si incarca creditul initial mai devreme decat perioada teoretica in care-l poate folosi, un pachet ALO-DA poate fi folosit chiar mai mult de 6 luni. Aceasta depinde de momentul in care clientul expediaza cartea postala, iar Mobil Rom opereaza reincarcarea creditului initial. Pentru cei care vor consuma mai devreme de doua luni creditul initial sau nu vor dori sa mai astepte 6 luni fara sa dea nici un telefon, reincarcarea creditului se va face cumparand noi cartele valorice, cea mai ieftina costand circa 175.000 lei (cu 30 de unitati de comunicatie) cu care puteti iarasi suna timp de 2 luni si puteti fi sunat alte 6 luni.
RomTelecom a introdus, incepand cu luna iulie, abonamentul lunar fara impulsuri gratuite incluse. Abonamentul costa 34.000 lei, cei care opteaza pentru acesta urmand sa plateasca aceasta suma doar pentru a fi sunati. Orice apel va fi taxat cu 460 lei/impuls.
Din tabelele alaturate rezulta, insa clar ca, pentru cei care vor un telefon mai mult pentru a fi sunati, sistemele CONNEX GO si ALO sunt mai avantajoase in ceea ce priveste costul mediu lunar.
Trebuie mentionat ca telefoanele catre Politie, Salvare si Pompieri sunt gratis atat de la terminalele fixe, cat si de la cele mobile, chiar daca pe cartelele valorice nu mai exista credit.
Mircea Doaga