Desi vanzarile de telefoane reconditionate nu depasesc 10% din vanzarile totale din Romania, fenomenul este incriminat, in special, de producatorii care au cote importante din piata locala. Cea mai afectata marca este, indiscutabil, Nokia. Cauzele sunt multiple: prima tine de faptul ca producatorul finlandez se claseaza pe primul loc la capitolul vanzari. In al doilea rand, Nokia este telefonul cu meniul cel mai simplu de utilizat.Producatorii avertizeaza asupra riscurilor pe care si le asuma ut
Desi vanzarile de telefoane reconditionate nu depasesc 10% din vanzarile totale din Romania, fenomenul este incriminat, in special, de producatorii care au cote importante din piata locala. Cea mai afectata marca este, indiscutabil, Nokia. Cauzele sunt multiple: prima tine de faptul ca producatorul finlandez se claseaza pe primul loc la capitolul vanzari. In al doilea rand, Nokia este telefonul cu meniul cel mai simplu de utilizat.
Producatorii avertizeaza asupra riscurilor pe care si le asuma utilizatorii: „Este esential ca cei care considera achizitionarea unui terminal reconditionat sa stie ca acestea au o durata medie de functionare sub jumatate din cea a unuia nou si ca nu pot beneficia in nici un fel de garantie din partea producatorului”, declara Radu Cozma, director de vanzari telefoane mobile in cadrul Nokia Romania.
In general, principalul atu al telefoanelor reconditionate este pretul mult mai mic decat cel al unui telefon nou, nesubventionat. „Daca pretul unui telefon nou este de 70-80 USD, unul reconditionat costa, in medie, 30 USD”, spune Liviu Nistoran, presedinte Global Net, unul din principalii distribuitori de telefoane mobile din Romania. Nistoran mai spune ca reteaua sa nu distribuie asemenea telefoane, acestea gasindu-se, in special, la subdealeri. Pretul mai mic al telefoanelor reconditionate ii face pe utilizatori sa considere telefoanele noi prea scumpe.
Victor Popescu, asociat la Adrionet, reseller al CG&GC IT SA – partener Connex, spune ca, in plus, Nokia este telefonul cel mai usor de reconditionat. „Se vand prea putine telefoane Motorola si Ericsson, pentru ca refacerea acestora este mai complicata”, spune Victor Popescu.
Dealerii obtin telefoanele din doua surse: de la importatori si, din ce in ce mai mult, de la persoane fizice. Datorita cresterii parcului de mobile, care depaseste cinci milioane de bucati, din ce in ce mai multi utilizatori fie isi vand telefoanele, fie si le innoiesc, returnandu-l pe cel vechi si platind diferenta. Aceasta a doua operatiune se face, de cele mai multe ori, ilegal. Vinderea telefoanelor reconditionate este insa o activitate legala, lucru recunoscut inclusiv de producatori.
Dincolo de faptul ca, totusi, fenomenul nu afecteaza decat modele low-end, nu si pe cele high-end, anual, romanii cumpara telefoane reconditionate in valoare de cateva milioane de dolari, suma din care se infrupta, partial, subdealerii, insa care ii ocolesc total pe producatori.
Cum sa recunosti un telefon reconditionat
Industria telefoanelor reconditionate si-a rafinat de-a lungul anilor destul de bine procedeele, incat recunoasterea unui asemenea aparat nu este o treaba tocmai simpla. tiplele, „polish-urile” pentru fete (pe romaneste, solutii care ascund zgarieturile), fetele noi de schimb si codurile, care, o data introduse in telefon, aduc contorul de minute la zero, sunt tot atatea „arme” cu care cei din domeniu pot face un
telefon sa arate ca nou. Iata, totusi, cateva diferente intre
telefoanele noi si cele reconditionate:
· telefoanele noi au manuale originale color, inclusiv in
limba romana,
· telefoanele reconditionate nu sunt insotite de certificate de garantie cu stampila producatorului,
· bateriile noi originale au contactele intacte si poarta
obligatoriu numele producatorului,
· daca un telefon retras din fabricatie se gaseste totusi
in magazin, inseamna clar ca este reconditionat.
Telefoanele cu cel mai mare succes sunt Nokia 5110, 3210, 6110, 6150 si, mai nou, 3310.