Îndată ce a simțit că vine momentul nașterii, Andreea Buga a avut grijă să pună lângă bagajul pentru spital și trusa de recoltare a celulelor stem, pe care o ținea cu ea din momentul semnării contractului cu o clinică specializată din România. După naștere, medicul a folosit trusa pentru a recolta sângele din cordonul ombilical al copilului și a încredințat proba unui curier special, în vederea procesării la banca de celule stem.
„M-am simțit obligată să fac asta pentru copilul meu, din moment ce am avut posibilitatea. Chiar dacă a fost mai scump, celulele stem se vor dovedi neprețuite dacă va avea nevoie de ele cândva“, a spus Andreea. Ca ea gândesc și alți 15.000 de părinți care aleg anual să plătească pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem în bănci din România sau străinătate. Ţara noastră a reușit în doar cinci ani să depășească media europeană, de 3%, de recoltare de celule stem, raportată la numărul de nașteri, ajungând la 8%.
Cât costă precauția?
Celulele stem pot fi păstrate 50 de ani și ajută la vindecarea sau ameliorarea unor boli grave de sânge și nu numai. Familia Buga a ales să plătească în rate întreaga procedură de recoltare și procesare, precum și stocarea anuală a celulelor în bancă. Toate clinicile care dispun de acest tip de servicii în România, aproximativ 15 la număr, oferă posibilitatea plății în rate. După ce părinţii sunt convinși că doresc să facă acest pas, li se prezintă modalitățile de plată și li se oferă o trusă de recoltare, pe care sunt obligați să o păstreze și sa o dea medicului care asistă mama la naștere, pentru ca acesta să recolteze celulele. Procedura costă diferit, în funcție de materialul biologic procesat și stocat.
Celulele stem se extrag, de regulă, din sângele care irigă cordonul ombilical, dar s-a descoperit de curând că și celulele stem aflate în țesutul cordonului ombilical sunt prețioase, pentru că pot vindeca un spectru mai larg de boli. Astfel, costul mediu pentru recoltarea de celule stem din sângele ombilical este de 3.690 de lei, care pot fi plătiți în trei tranșe, de-a lungul a 90 de zile, sau printr-un credit bancar. Dacă părinții doresc să recolteze și celulele din țesutul ombilical, care se mai numește și Gelatina Wharton, preţul crește până la 4.350 de lei. După ce probele sunt procesate, se percepe o taxă anuală de stocare, pentru o perioadă nu mai mare de 18 ani, după care cel căruia i s-au recoltat celulele va fi titularul lor de drept. Taxa anuală de stocare este cuprinsă între 190 și 370 de lei, însă există și posibilitatea de plată integrală, pe 18 ani, cu reduceri de până la 20%. La aceste costuri se adaugă aproximativ 30 de lei anual pentru stocarea în două recipiente, care asigură două utilizări ale celulelor, care, odată dezgheţate, nu mai pot fi refolosite. Un calcul total, care cuprinde procesarea și stocarea pe 18 ani a celulelor ajunge la circa 8.500 de lei.
„Prețurile din România sunt, în medie, până la trei ori mai mici decât în Europa de Vest și SUA“, spune Tudor Panu, director general al clinicii Cord Blood, prima clinică de acest fel din România, apărută în 2006 în Cluj. Acesta spune că părinţii care optează pentru recoltare provin, de regulă, din mediul urban, au între 20 și 40 de ani, studii superioare și sunt utilizatori de internet.
Asigurare în caz de transplant
În cazul nefericit în care copilul sau o rudă se îmbolnăvește, în baza contractului semnat, clinica va elibera celulele din orice bancă unde s-ar afla stocate și le va pune la dispoziție pentru transplant. La capitolul transplanturi cu celule stem din cordonul ombilical, România este încă la început, pentru că prima procedură de genul acesta a fost făcută acum cinci ani. „De regulă, există două praguri critice de îmbolnăvire, la 5 și 20 de ani“, spune Bogdan Ivănescu, președinte Stem Sure.
De-abia în 2010 s-a făcut primul transplant de celule stem pentru un băiețel de cinci ani, bolnav de talasemie, care a primit celulele de la sora lui, concepută special pentru a-i salva viața. Cele mai multe transplanturi se fac la Institutul Fundeni cu celule stem adulte, recoltate din măduvă, care au o rată mult mai mică de compatibilitate. De anul trecut există asigurarea pentru transplant, care are un plafon maxim de 200.000 de euro, cu o rată de circa 850 de lei pe an, în baza cărora pot beneficia de transplant patru persoane. Studiile au arătat că frații au o compatibilitate de 50%, iar părinții de 25%. Şansele scad considerabil pentru unchi sau bunici, de pildă. Părinţii sunt avertizați să nu creadă în ofertele celor care promit asigurare pentru rudele de orice grad sau în cei care promit extragerea celulelor stem din dinții de lapte.
În pulpa dentară nu există mai mult de 10 celule stem, iar o probă nu poate avea mai puțin de 0,3 milioane de celule. Cei care pretind altceva sunt niște escroci.
Bogdan Ivănescu, președinte Stem Sure