Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de specialitate, că Centrala de la Iernut este în grafic. El a spus că se preconizează că va fi pusă în producție la finalul acestui an. Această estimare vine în contextul în care vechea centrală va fi scoasă din producție spre finalul verii.
Conform lui Popescu, Centrala de la Iernut este în grafic. El a dat asigurări că totul se desfășoară conform planului. Reprezentantul Romgaz a arătat că se estimează ca centrala veche să fie retrasă din producție spre finalul verii. Conform calculelor, ar urma să se întâmple undeva la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Centrala de la Iernut este în grafic
„Centrala de la Iernut este în grafic. Suntem pe un drum critic. Sperăm ca centrala veche să fie scoasă din producţie spre finalul verii, ne gândim undeva la finalul lunii august, începutul lunii septembrie – şi dorim începerea testelor de producţie pentru centrala cea nouă”, a comentat acesta.
Romgaz își propune apoi să înceapă testele de producție pentru centrala nouă. Scopul urmărit este ca aceasta să fie funcțională la finalul anului, ideal în luna decembrie. Ținta finală este de a opera chiar începând din prima parte a acelei luni.
„În continuare avem target de a o opune în producţie la finalul anului acesta, undeva în luna decembrie. Încercăm chiar în prima parte a lunii decembrie să o punem în producţie”, a menţionat Răzvan Popescu, la conferinţa Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a.
Romgaz dă asigurări că proiectul Neptun Deep progresează conform planului stabilit
Șeful Romgaz a confirmat că proiectul Neptun Deep progresează conform planului stabilit. El a menționat că acum se obțin toate aprobările necesare pentru construcția platformei.
„Suntem în grafic cu toate lucrările din acest perimetru. Suntem acum în acea perioadă în care luăm toate avizele necesare în vederea ridicării platformei, iar platforma şi tot ce înseamnă auxiliare se construiesc acum on-shore în cadrul şantierului naval şi urmează a fi aduse în Portul Constanţa”, a mai spus Răzvan Popescu.
Creștere a producției de hidrocarburi
Popescu a subliniat că Romgaz a avut o performanță bună în primul trimestru al anului. S-a înregistrat o creștere cu 4,5% a producției de hidrocarburi față de aceeași perioadă din anul precedent. El a spus că această creștere a fost rezultatul mai multor factori. De asemenea, acesta a explicat că există o sondă de explorare de mare adâncime în proces de foraj. În plus, alte șase sonde au fost alocate și urmează să fie puse în producție până la sfârșitul anului 2025.
„Acest lucru a fost posibil datorită intervenţiilor pe care le-am avut la sonde, punerea în producţie a noi capacităţi, a sondei noi şi finalizarea forării unei sonde în Caragele, pe care o vom pune în producţie în viitorul apropiat. Acolo mai este o sondă de explorare de mare adâncime în foraj, cu target la 5.200 metri – şi aceasta este în acest moment un foraj, plus încă alte şase sonde care au fost atribuite şi urmează a fi pus în producţie până la finalul anului 2025”, a spus Popescu.
Răzvan Popescu a explicat că rezultatele financiare pozitive au fost influențate și de eliminarea taxei de solidaritate în 2024. Ea a fost aplicată în anii precedenți și a avut o valoare semnificativă pentru companie.
Profit net consolidat de 1,24 miliarde lei în primul trimestru
În primul trimestru al anului curent, Grupul Romgaz a înregistrat un profit net consolidat de 1,24 miliarde lei. Acesta este în creștere cu 28% față de aceeași perioadă din anul anterior, conform datelor transmise Bursei de Valori București.
Cifra de afaceri raportată a fost de 2,27 miliarde lei. Ea este în scădere cu 21,86% față de aceeași interval din 2023. Explicație este dată de:
- reducerea volumelor de gaze livrate cu 6,68%,
- diminuarea producției de energie electrică cu 18,33%
- scăderea veniturilor din serviciile de înmagazinare cu 9,1%.