‘Centrala noastră a suferit cele mai multe verificări din Europa: în ultimii doisprezece ani aici s-au desfăşurat 25 de misiuni, efectuate în special de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Organizaţia Mondială a Operatorilor Nucleari (WANO)’, a declarat pentru AFP Kostadin Dimitrov, directorul executiv al centralei Kozlodui.
‘Între 2000 şi 2008, reactoarele 5 şi 6 au fost modernizate de o echipă internaţională formată din companiile Areva (Franţa), Westinghouse (SUA), Atomstroyexport (Rusia), Siemens (Germania)’, a continuat directorul, subliniind importanţa cooperării cu Franţa pentru refacerea imaginii centralei.
Centrala, construită în epoca sovietică, a atras pentru prima dată atenţia Occidentului la cinci ani după gravul accident nuclear de la Cernobâl, din 1986.
Uniunea Europeană a solicitat închiderea a patru reactoare cu o putere de 440 mw fiecare, care nu erau protejate de sarcofage izolatoare, ca cele de la Cernobâl, deşi tehnologia utilizată era diferită. Închiderea a două dintre acestea, cele mai vechi, în funcţiune din 1974, a fost cerută de Comisia Europeană ca o condiţie pentru începerea negocierilor de aderare a Bulgariei la UE. Alte două, mai recente, deşi modernizate pentru a suplini absenţa sarcofagelor de siguranţă, au fost şi ele închise puţin înainte de intrarea Bulgariei în UE, la 1 ianuarie 2007.
Kozlodui, singura centrală nucleară bulgară, dispune în prezent de două reactoare moderne, cu o putere de 1.000 de mw fiecare. Guvernul bulgar se bazează pe partenerii săi internaţionali, cel mai important dintre aceştia fiind Areva (Franţa), pentru a prelungi cu douăzeci de ani durata de viaţă a reactoarelor, care ar urma să fie închise în 2017, respectiv 2019.
La o întrevedere cu preşedintele companiei Areva Anne Lauvergeon, premierul bulgar Boiko Borissov a apreciat Franţa ca fiind un ‘partener strategic’ în materie de siguranţă nucleară.
‘Sperăm ca aceste două reactoare să funcţioneze în continuare. Ecologiştii şi guvernele sunt încrâncenate împotriva centralelor nucleare vechi. Bulgaria va da faliment fără reactoarele sale’, a explicat el.
Kostadin Dimitrov a luat măsuri la Kozlodui înainte de redactarea de către Comisia Europeană a unor criterii stricte de testare a centralelor nucleare. Toate sistemele au fost testate, inclusiv în ceea ce priveşte expunerea la riscurile unui atentat, incendiu sau inundaţie, a precizat el.
‘Ne vom concentra asupra lucrurilor pe care le considerăm necesare şi a noilor cerinţe care vor trebui îndeplinite’, a adăugat Dimitrov.
Cea mai mare parte a celor 23.000 de locuitori ai oraşului Kozlodui, situat pe malul Dunării, au încredere în centrala lor, care oferă locuri de muncă pentru o bună parte a populaţiei oraşului. Ca atare, opinia publică bulgară este în mare favorabilă centralelor nucleare, considerate o sursă mai ieftină de energie.
SURSA: Agerpres