Centrala nucleară de la Zaporojie de la sudul Ucrainei, ocupată recent în mod oficial de Rusia, funcționa de luni bune cu generatoare diesel de urgență. Însă, o serie de bombardamente rusești au întrerupt alimentarea cu energie externă, a declarat compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, a relatat Reuters.
Compania Energoatom a anunțat că generatoarele de rezervă au intrat în funcțiune după ce singura substație care alimenta centrala cu electricitate din rețeaua ucraineană a fost avariată înainte de zori.
Invadatorii au vizat substațiile conectate prin linii de comunicație de înaltă tensiune la centralele nucleare ucrainene
Deși cele șase reactoare din cadrul centralei nu mai funcționează de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține rece combustibilul nuclear din interior.
Energoatom a afirmat că forțele ruse monitorizează toate substațiile care alimentează cu electricitate centralele nucleare ucrainene, o acuzație pe care compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom nu a comentat-o imediat.
„În ultimele zile, invadatorii ruși, bombardând întregul teritoriu al Ucrainei, au vizat în mod deliberat substațiile conectate prin linii de comunicație de înaltă tensiune la centralele nucleare ucrainene”, a declarat Energoatom pe pagina sa oficială.
De asemenea, ministrul ucrainean al Energiei din Ucraina, German Galușcenko, a declarat că „un astfel de șantaj nuclear din partea unei țări teroriste nu ar trebui să rămână fără răspuns din partea comunității mondiale!”, a scris oficialul pe Facebook.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamentele de la situl centralei
Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal luna trecută, dar pe care le monitorizează doar parțial. Forțele armate ale Rusiei au ocupat centrala încă din luna martie, Zaporojie fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa. Aceasta este încă operată de personalul ucrainean.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamentele de la situl centralei, care au avariat clădiri și au amenințat cu un accident nuclear catastrofal.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a solicitat instituirea unei zone de protecție pentru a preveni noi bombardamente, iar șeful organismului de supraveghere nucleară de la ONU a efectuat o vizită de lucru atât la Moscova, cât și la Kiev săptămâna trecută.