Este de cinci ori mai mare decât Parisul. Poate fi văzută din spațiu. Cea mai mare centrală energetică din lume va produce suficientă electricitate pentru a alimenta o țară ca Elveția.
Proiectul este pus în practică de Sagar Adani, director executiv al Adani Green Energy Limited (AGEL). Sagar este nepotul lui Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată la 100 de miliarde de dolari.
Compania sa este cel mai mare importator de cărbune din India și un important producător al combustibilului murdar.
Fondat în 1988, conglomeratul Adani Group are afaceri în sectoare care variază, de la porturi și centrale termice, până la ciment.
Grupul Adani nu este doar unul dintre cei mai mari dezvoltatori și operatori de mine de cărbune din India, ci are și controversata mină de cărbune Carmichael din Australia, care s-a confruntat cu o opoziție acerbă a celor care luptă cu schimbările climatice. Ei susțin că mina de cărbune Carmichael este o „condamnare la moarte” pentru Marea barieră de corali.
Va fi cel mai mare parc regenerabil din lume și va alimenta 16 milioane de case din India
Unitatea sa de energie curată, AGEL construiește o centrală de energie solară și eoliană în statul Gujarat din vestul Indiei, cu costuri care se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Când va fi finalizat, în aproximativ cinci ani, va fi cel mai mare parc regenerabil din lume și ar trebui să genereze suficientă electricitate curată pentru a alimenta 16 milioane de case indiene, mai scrie CNN.
Succesul Khavda Renewable Energy Park este esențial pentru eforturile Indiei de a reduce poluarea și de a atinge obiectivele climatice, dar și de a acoperi nevoile energetice în creștere ale celei mai populate națiuni din lume și ale economiei cu cea mai rapidă creștere. Cărbunele reprezintă, încă, 70% din energia electrică pe care o generează India.
Situat la doar câțiava kilometri de una dintre cele mai periculoase granițe din lume, care separă India de Pakistan, parcul va fi cea mai mare centrală electrică a planetei, indiferent de sursa de energie, spune AGEL.
Acuzațiile aduse în SUA nu afectează planurile de investiții în în sectorul energiei curate
„Este o regiune atât de mare, atât de liberă. Nu există animale sălbatice, nu există vegetație, nu există locuințe. Nu există o utilizare mai bună a acelui teren”, a declarat Sadar Adani.
Planurile ecologice ale grupului nu au fost afectate de acuzațiile aduse de americanii de la Hindenburg Research, care au dat publicității un raport prin susțin că grupul deținut de miliardarul indian ar fi recurs la practici de guvernanță necorespunzătoare, manipularea acțiunilor și mutarea capitalului în paradisuri fiscale.
Conglomeratul indian a denunțat raportul Hindenburg ca fiind „fără temei” și „rău intenționat”. Cu toate acestea, averea personală a lui Gautam Adani a fost afectată, scăzând cu peste 80 de miliarde de dolari în luna următoare publicării raportului.
În ciuda acestor probleme, grupul indian este decis să investească miliarde în sectorul energiei curate.
Un proiect pentru 1,4 miliarde de oameni
Proiectul Grupului Adani vine într-un moment în care India și-a stabilit obiective climatice ambițioase. Prim-ministrul Narendra Modi a promis că sursele regenerabile, cum ar fi energia solară și energia eoliană, vor îndeplini 50% din necesarul energetic al Indiei, până la sfârșitul acestui deceniu.
Guvernul a stabilit un obiectiv de 500 gigawați (GW) de capacitate de generare a energiei electrice, până în 2030. AGEL, cea mai mare companie de energie regenerabilă din țară, își propune să furnizeze cel puțin 9% din aceasta, aproape 30 GW fiind generați de Khavda numai în Gujarat.
”Eșecul tranziției la energia regenerabilă nu este o opțiune”, a spus Adani.
„Nu există alte opțiune pentru India decât să înceapă să facă lucruri la o dimensiune și o scară inimaginabilă anterior”, a precizat el.
Se preconizează că cererea de energie electrică va crește vertiginos în următorii ani din cauza unor factori care variază, de la îmbunătățirea standardelor de viață până la schimbările climatice. Acestea din urmă au provocat valuri de căldură mortale în India. Prin urmare, cererea de aparate de aer condiționat va înregistra o creștere bruscă în următorii ani.
India nu se poate baza pe combustibilii fosili pentru nevoile sale din ce în ce mai mari, fără consecințe dezastruoase pentru eforturile abordării crizei climatice, avertizează experții.