Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat recent o analiză detaliată a siguranței operaționale pe termen lung a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă (CNE) din România.
Centrala nucleară de la Cernavodă a fost controlată de AIEA
Centrala nucleară de la Cernavodă. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat recent o analiză detaliată a siguranței operaționale pe termen lung a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă (CNE) din România. O echipă formată din experți ai AIEA a efectuat această analiză, concentrându-se pe evaluarea capacității centralei de a funcționa în condiții sigure pe o perioadă extinsă de timp. Scopul acestei evaluări a fost de a evalua planurile de recondiționare a reactorului și de a extinde durata sa de viață la aproximativ 60 de ani.
În urma misiunii de revizuire Pre-SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation), desfășurată în perioada 27 februarie – 7 martie, AIEA a concluzionat că unele activități de management al îmbătrânirii centralei îndeplinesc deja standardele sale. Această revizuire a fost solicitată de operatorul centralei, SN Nuclearelectrica. Potrivit unui comunicat al AIEA, această evaluare reprezintă un pas semnificativ în asigurarea siguranței și viabilității operaționale pe termen lung a Centralei Nucleare Cernavodă.
Unitatea 1 de la CNE Cernavodă, singura centrală nucleară din România, a fost pusă în exploatare comercială în anul 1996. Este una dintre cele două instalații de producere a energiei electrice, având fiecare o capacitate de 700 de megawați (MW(e)), bazate pe tehnologia CANDU (Canadian Deuterium Uranium) 6, care utilizează apă grea sub presiune. Operatorul centralii intenționează să efectueze lucrări de recondiționare a reactorului și să prelungească durata sa de funcționare la aproximativ 60 de ani.
Au avut loc discuţii aprofundate cu cei de la CNE Cernavodă
În cadrul acestei inițiative, echipa Pre-SALTO a evaluat strategia și elementele esențiale pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță pe termen lung a centralelor nucleare, urmând standardele stabilite de AIEA. Pe parcursul unei misiuni de zece zile, desfășurată între 27 februarie și 7 martie, echipa a examinat pregătirea, organizarea și programele centralei în vederea asigurării unei funcționări sigure pe termen prelungit (LTO – Long Term Operation).
Conducerea acestei misiuni a fost încredințată unei echipe formate din zece experți din diverse țări, printre care Argentina, Irlanda, Pakistan, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. În plus, doi observatori din India și Republica Coreea și doi membri ai personalului AIEA au fost prezenți. Echipa a desfășurat discuții ample cu personalul de la CNE Cernavodă și a efectuat o vizită la uzină în timpul procesului de evaluare.
„Echipa a observat că SN Nuclearelectrica implementează pregătirile pentru LTO sigur în timp util, iar personalul de la uzină este profesionist, deschis şi receptiv la sugestiile de îmbunătăţire.
Unele activităţi de management al îmbătrânirii şi LTO îndeplinesc deja standardele de siguranţă ale AIEA. Încurajăm centrala să abordeze constatările revizuirii şi să implementeze toate activităţile rămase pentru LTO sigur, aşa cum a fost planificat”, a declarat liderul echipei şi ofiţerul AIEA pentru siguranţă nucleară, Martin Marchena.
Echipa a identificat numeroase bune practici și rezultate remarcabile, care vor fi distribuite și împărtășite cu industria nucleară la nivel global. Printre acestea se numără următoarele: centrala a dezvoltat parteneriate solide cu licee, școli de meserii și universități, concentrându-se pe dezvoltarea cunoștințelor și abilităților elevilor de liceu, oferind stagii și burse, și anticipând astfel nevoile viitoare de personal.
În plus, centrala a implementat un program robust pentru gestionarea îmbătrânirii generatoarelor de abur, aducând modificări de proiectare pentru a îmbunătăți accesul și a evalua starea acestora în mod eficient. De asemenea, o altă inițiativă de succes a fost implementarea unei baze de date bine structurate pentru managementul cablurilor. Această bază de date facilitează gestionarea configurației și evaluările de siguranță care influențează sistemele de cablu.
Recomandările AIEA
Echipa a formulat și a furnizat recomandări esențiale pentru îmbunătățirea continuă a pregătirilor privind siguranța operațională pe termen lung (LTO). Printre acestea se numără:
- Uzina ar trebui să se angajeze în dezvoltarea și finalizarea completă a procesului de evaluare a managementului îmbătrânirii pentru toate componentele sale, inclusiv cele mecanice, electrice, de instrumentare și control (I&C) și structurile civile;
- Centrala ar trebui să-și îmbunătățească programele destinate confirmării rezistenței componentelor în fața condițiilor dificile, prin extinderea și îmbunătățirea programului de calificare a echipamentelor;
Conducerea uzinei și-a exprimat hotărârea de a aborda prompt și eficient domeniile identificate pentru îmbunătățire, și de a continua colaborarea strânsă cu AIEA pentru a asigura conformitatea și excelența operațională a centralei.
„Conducerea superioară a Centralei Nucleare consideră că revizuirea Pre-SALTO insuflă încredere tuturor membrilor personalului în angajamentul nostru pentru operaţiuni sigure şi de încredere pe termen lung.
Descoperirile din această analiză vor permite echipei noastre să urmărească îmbunătăţiri şi excelenţă ulterioare. Echipa Cernavodă îşi exprimă recunoştinţa faţă de organizaţie pentru dăruirea neclintită şi pentru sprijinul său continuu”, a zis Valentin Ovidiu Nae, vicepreşedintele de şantier al CNE.
La finalul misiunii, echipa a furnizat conducerii Centralei și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România un proiect de raport. Conducerea Centralei și CNCAN vor avea oportunitatea să formuleze comentarii specifice asupra acestui proiect. Un raport final va fi redactat și transmis conducerii centralei, CNCAN și Guvernului României în termen de trei luni.
Evaluarea SALTO este o evaluare exhaustivă a siguranței, abordând strategiile și elementele esențiale pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță pe termen lung a centralelor nucleare. Aceasta completează misiunile OSART, care sunt concepute pentru a examina programele și activitățile esențiale pentru siguranța operațională. Este important de menționat că nici evaluările SALTO, nici cele OSART nu reprezintă inspecții de reglementare, nici nu înlocuiesc evaluările de proiectare sau nu sunt echivalente cu o evaluare exhaustivă a stării generale de siguranță a unei instalații nucleare.
Long Term Operation (LTO) a centralelor nucleare se referă la funcționarea acestora după depășirea intervalului de timp stabilit inițial, definit de termenul de licență, proiectul inițial al centralei, standardele relevante sau reglementările naționale.
Conform standardelor de siguranță ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a menține capacitatea de funcționare a unei centrale nucleare în condiții de siguranță pe termen lung, trebuie să se acorde atenție proceselor și caracteristicilor care limitează durata de viață a sistemelor, structurilor și componentelor (SSC). Este important să se exploreze îmbunătățirile de siguranță fezabile pentru a consolida siguranța centralei la un nivel mai apropiat de cel al centralelor nucleare moderne.