Cei cu centrale pe gaz au parte de vești tot mai proaste! Noua directivă reformată privind eficiența energetică, publicată recent, vizează o interzicere definitivă a acestora. Nu sunt salvate nici cele mai eficiente.
Informații de ultim moment pentru oamenii cu centrale pe gaz. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791, publicată recent în Jurnalul Oficial al UE, vizează o interzicere definitivă a acestora.
Potrivit regulamentului, acestea trebuie înlocuite cu pompe de căldură, pentru a obține certificate energetice pentru case. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste 20 de zile.
Persoanele cu centrale pe gaz ar parte de vești tot mai proaste
Țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga UE este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință.
UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată pentru fiecare țară. Este vorba despre un procent de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023.
Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%. Următorii ani, respectiv 2026-2028, procentul este de 1,5%. În cele din urmă, procentul va crește la 1,9% între 2028 și 2030.
Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare.
Vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie
Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Totuși, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.
Un raport de anul trecut al Asociației Europene de Pompe de Căldură (EHPA) arată că Spania este a 5-a țară cu una dintre cele mai scăzute rate de vânzări ale acestui element din toată Europa. Este vorba despre 2.642 de unități la 100.000 de locuințe.
Amintim că pompele de căldură pot fi alimentate cu energie electrică regenerabilă. Potrivit producătorilor, acestea operează cu un nivel de eficiență de trei ori mai mare decât cel al unui centrale pe gaz.
În momentul de față, în Europa există 14,84 milioane de pompe de căldură. Țările care se află pe primele loc în clasament sunt următoarele:
- Norvegia;
- Suedia;
- Finlanda;
- Estonia;
- Danemarca;
- Franța;
- Italia.
De exemplu, în Norvegia există 29.745 de pompe la 100.000 de locuitori. Modul de a realiza acest lucru a fost prin aprobarea unor subvenții de cel puțin de 1.200 de euro