Ministrul Energiei anunță că centralele vor furniza energie în 2027

Vineri seară, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a avansat în faza a doua.

El a adăugat că există perspective ca aceste centrale să furnizeze energie în anul 2027. Potrivit lui, România va fi, în acest scenariu, primul stat din lume cu un SMR de acest fel.

„Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua. În 2027, în termeni extrem de ambițiosi, ar putea furniza energie. Am putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel”, a explicat el.

Ministrul a mai subliniat că proiectul NuScale a ajuns într-un impas. Acest lucru a fost declanșat, în principal de considerații financiare.

„Acolo era o structură cu zeci de companii de utilități care puteau să finanțeze, iar în SUA gazul este foarte ieftin. Nu e penalizată producția pe gaz cu certificate, așa cum e în UE sau în Canada și cele mai multe dintre aceste companii au decis să meargă pe gaz”, a spus Burduja.

Cea mai matură tehnologie de acest tip, din lume

În plus, a menționat că la momentul actual, tehnologia este cea mai avansată din lume și este singura certificată de către un organism de reglementare.

Potrivit ministrului, este vorba despre o tehnologie în care statul american a investit peste un miliard de dolari. El susține că această tehnologie este considerată sigură și matură, reprezentând o oportunitate pentru România de a deveni lider regional.

Mai precis, țara poate să-și dezvolte întregul lanț de construcție al acestor reactoare modulare de dimensiuni reduse și să le ofere și altor state din vecinătate, care au exprimat interesul.

„Este o tehnologie în care statul american a investit peste un miliard de dolari. E o tehnologie sigură, matură, pentru care România poate fi lider în regiune, adică să-și dezvolte tot lanțul de construcții al acestor reactoare modulare de mici dimensiuni și chiar să le furnizeze și altor state în jur, care și-au manifestat dorința”, a conchis Sebastian Burduja, pentru Digi24.

Reactoarele Modulare Mici (SMR) reprezintă tipuri avansate de reactoare nucleare. Ele sunt caracterizate printr-o capacitate instalată de până la 300 MWe per reactor.

Adică aproximativ o treime din capacitatea unui reactor obișnuit de ordinul gigawaților. Un exemplu specific este reactorul modular mic NuScale, cu o capacitate instalată de 77 MWe, și poate fi implementat în centrale compuse din 4, 6 sau 12 module, în funcție de necesități.