Ce a declarat președintele Federaţiei germane a Organizaţiilor pentru Protecţia Consumatorilor
„Nu putem decât să tragem un semnal de avertisment faţă de instalarea de sisteme de încălzire pe gaze„, a declarat preşedintele VZBV, Ramona Pop, într-un interviu publicat miercuri în cotidianul Rheinische Post. „Preţurile la gaze şi petrol vor creşte la fel ca şi preţurile pentru emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili”, a adăugat Ramona Pop.
Legea prin care se interzic centralele pe gaze
Coaliţia guvernamentală la putere în Germania a fost zguduită de o serie de neînţelegeri cu privire la o lege controversată care vrea să interzică instalarea majorităţii centralelor pe petrol şi gaze începând din 2024.
Se estimează că jumătate din locuinţele din Germania au o centrală pe gaze. Instalarea unor pompe de căldură, care sunt considerate că au un impact mai redus asupra mediului înconjurător, este foarte costisitoare.
Un sistem de încălzire pe gaze emite aproximativ 200 de grame de CO2 per kilowat-oră. Asta înseamnă că, la un consum de 10.000 de kilowaţi-oră, sunt emise aproximativ două tone de CO2, ceea ce ar însemna o suprataxă de 70 de euro în anul următor.
Guvernul federal a anunţat reluarea majorării preţurilor pentru emisiile de CO2 în 2024. „Numai în 2024, preţul pentru tona de CO2 ar urma să fie majorată cu 17%, până la 35 de euro”, a spus Ramona Pop.
Preşedintele VZBV a criticat proiectul de lege privind încălzirea. „Legea încălzirii nu a fost îmbunătăţită printr-o dezbatere îndelungată, în continuare consumatorii nu au claritatea necesară. Gama de opţiuni îi bulversează şi există şi posibile costuri ascunse, cum este de exemplu achiziţionarea rapidă a unu sistem de încălzire pe gaze”, a subliniat Ramona Pop.
Centralele de apartament vor fi interzise și în România
Uniunea Europeană (UE) a decis interzicerea centralelor de apartament, care merg pe gaze naturale, ceea ce înseamnă că, în viitor, centralele de apartament vor dispărea complet din România. Probabil, dată avansată pentru intrarea în vigoare a acestui proiect de lege este 1 ianuarie 2029.
Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU prevede standarde tehnice de producție stricte, ce exclud vânzarea de centrale care merg pe gaze naturale și a centralelor alimentate cu gaze regenerabile.
De altfel, s-a convenit stabilirea unui prag minim de eficiență la 115% pentru centralele de apartament, o limită dificil de atins cu tehnologiile actuale. În cazul în care acest prag minim va intra în vigoare, singura soluție rămasă sunt pompele de căldură, relatează ziarul italian Corriere della Sera.