Unul dintre subiectele fierbinţi din această iarnă il va reprezenta cu siguranţă factura pentru plata itreţinerii, plata acesteia putind depăşi posibilităţile financiare ale multor asociaţii de locatari. Investiţia pentru montarea unei microcentrale termice, alimentată cu gaz metan, se justifică prin reducerea consumului de energie, deci o scădere a notei de plată.Compararea costurilor aferente celor două sisteme de icălzire au demonstrat că faţă de actualul sistem centraliz
Unul dintre subiectele fierbinţi din această iarnă il va reprezenta cu siguranţă factura pentru plata itreţinerii, plata acesteia putind depăşi posibilităţile financiare ale multor asociaţii de locatari. Investiţia pentru montarea unei microcentrale termice, alimentată cu gaz metan, se justifică prin reducerea consumului de energie, deci o scădere a notei de plată.
Compararea costurilor aferente celor două sisteme de icălzire au demonstrat că faţă de actualul sistem centralizat de distribuţie a căldurii şi a apei calde menajere i apartamente, prin utilizarea unei microcentrale proprii, economiile de energie se cifrează la 60 – 70%. Aceasta s-ar traduce prin note de plată a itreţinerii reduse la un sfert din valoarea actuală, locatarii apartamentelor fiind scutiţi să mai suporte şi pierderile din reţeaua Radet, cumulate cu cele ale termocentralelor.
Pentru realizarea unei instalaţii individuale, care să ilocuiască serviciile oferite de Radet, trebuie obţinute, i prealabil, mai multe avize şi aprobări. in primul rind, trebuie ca Asociaţia locatarilor să aprobe cererea de debranşare de la reţeaua de furnizare a agentului termic şi a apei calde. Dacă nu există certitudinea montării unui sistem propriu pentru icălzirea apartamentului, obţinerea unui aviz favorabil din partea celorlalţi colocatari se obţine dificil. Refuzul unei asemenea cereri este motivat de faptul că ceilalţi trebuie să suporte costuri suplimentare pentru consumul crescut de gaze naturale la unul sau mai multe apartamente. in plus, i locuinţele care se ivecinează cu un apartament neicălzit, temperatura va fi mai scăzută, putindu-se forma şi condens.
Debranşarea este gratuită
Pentru a nu mai crea animozităţi i rindul populaţiei, conducerea Radet a decis să nu mai solicite taxe pentru operaţia de sigilare a conductelor de alimentare cu agent termic, ne-a declarat Virgil Ramba, purtător de cuvint. Deconectarea se face i baza unei cereri adresate Radet, i care se specifică numărul camerelor pentru care se solicită debranşarea. La cerere trebuie, i mod obligatoriu, ataşată aprobarea asociaţiei de locatari.
Trebuie avut i vedere că dacă debranşarea este i prezent gratuită, la o eventuală cerere de reconectare, se va percepe o taxă suplimentară, care va include şi costul debranşării.
După ce a fost obţinută şi aprobarea Radet, pentru montarea unei microcentrale termice se trece itr-o nouă etapă de avizare. Pentru racordarea la reţeaua de gaze naturale este necesar acordul Distrigaz pentru instalarea unui arzător suplimentar i apartament. Mai există şi varianta icălzirii utilizind energia electrică, isă sistemul este mai costisitor i exploatare. Noile modele de cazane oferă siguranţă sporită i exploatare, datorită nivelului ridicat de automatizare. Astfel sunt practic excluse emisiile accidentale de oxizi de carbon şi azot sau pierderile de gaze i apartament. Totuşi trebuie ideplinite anumite condiţii, de spaţiu şi asigurarea unui coş de fum. Evident că pentru calculul consumului de gaze naturale, trebuie montate şi contoare individuale de gaze. Ideal este ca modificarea instalaţiilor să se facă pentru o scară itreagă de bloc, i acest caz investiţia reducindu-se simţitor. Montarea microcentralei la subsol nu necesită modificarea instalaţiilor existente i apartamente, micşorindu-se i primul rind costurile de instalare. Realizarea unei instalaţii destinate unui număr mai mare de apartamente nu conduce la scăderea randamentului, ci simplifică la maximum problemele tehnice. Pentru scara unui bloc cu patru etaje, cu 15 – 20 de apartamente, debranşarea de la Radet şi instalarea unei centrale termice proprii necesită o investiţie de circa 500 – 600 dolari/apartament. Economiile de energie efectuate pot fi deduse din faptul că iarna, timpul de funcţionare efectivă este de 8 ore pe zi i condiţiile i care este asigurată o temperatură medie de 20 – 22 L?C şi apă caldă nonstop. Pentru un apartament, care a fost construit cu coloane separate de apă caldă la bucătărie şi la una sau două băi, trebuie realizat un circuit comun care să facă legătura cu cazanul microcentralei. Aceasta iseamnă construirea unor trasee noi de conducte care să traverseze apartamentul, deci costuri suplimentare. Efectuarea modificărilor numai i subsolul blocului scuteşte multe bătăi de cap. Reţeaua existentă de calorifere poate fi utilizată cu succes, nefiind proprietatea Radet.
Elaborarea proiectului şi montarea efectivă a microcentralei trebuie executate de către o societate acreditată de Romgaz pentru modificarea traseelor de gaze. Identificarea unei firme specializate este facilă, itrucit distribuitorii de centrale termice lucrează direct cu asemenea societăţi.
Puterea unui cazan de icălzire se alege i funcţie de dimensiunile apartamentului, la o iălţime standard de 2,40 metri pentru fiecare metru pătrat fiind necesari aproximativ 10 W. Astfel, o minicentrală murală (de perete) cu o putere de 18 kW va acoperi integral necesarul de căldură pentru orice tip de apartament de bloc, construit i Rominia. Randamentul cazanelor variază de la maximum 93% pentru cele cu ardere atmosferică, la 93 – 95%, i cazul i care sunt dotate cu camere ichise de ardere şi cu suprapresiune de alimentare cu combustibil, şi pină la 109% pentru cele recuperează şi căldura generată de condensarea vaporilor de apă, rezultaţi i urma gazului metan. Avantajele cazanelor cu condensare se regăsesc i faptul că nu necesită coş de fum şi nu au restricţii privind spaţiul i care se amplasează.
Etapele instalării unei microcentrale
1. obţinerea aprobării asociaţiei locatarilor
2. depunerea unei cereri la Radet pentru debranşarea de la reţeaua de termoficare
3. alegerea modelului de centrală i funcţie de dimensiunile apartamentului
4. elaborarea proiectului de către o firmă acreditată de Romgaz
5. obţinerea aprobării Distrigaz pentru montarea unei microcentrale de apartament şi a contorului de gaze.