Centralele de apartament dispar! Românii vor fi nevoiți să înlocuiască treptat centralele pe gaz

centrale de apartament pe gaz

SURSA FOTO: Dreamstime

Centralele de apartament pe gaz dispar treptat din România. Peste trei ani, o să înceapă deja să fie tranzacționate, deci va exista un cost. Ce trebuie să știe consumatorii casnici?

Românii, nevoiți să renunțe treptat la centralele de apartament pe gaz

Politica de reducere a emisiilor de carbon adoptată de Uniunea Europeană (UE) va determina o tranziție majoră în sistemele de încălzire folosite de români. Potrivit lui Mihnea Cătuți, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG), românii vor fi nevoiți să înlocuiască treptat centralele de apartament pe gaz cu sisteme mai ecologice, în timp ce costurile combustibililor fosili vor crește.

EPG, un grup independent de analiză în domeniul energiei și schimbărilor climatice, explică faptul că această tranziție este o consecință a Sistemului European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS), care va introduce, începând cu anul 2027, un cost pe emisiile de carbon pentru încălzirea rezidențială și transportul rutier.

Creșterea prețurilor combustibililor: un stimulent pentru tranziția energetică

Această măsură va duce la creșterea prețului gazului natural folosit pentru centralele de apartament, dar și a altor combustibili fosili. Deși ETS nu impune eliminarea centralelor pe gaz, utilizarea lor va deveni mai costisitoare, stimulând astfel consumatorii să opteze pentru surse de încălzire mai prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi pompele de căldură, de patru ori mai eficiente decât centralele pe gaz.

Măsura va afecta nu doar consumatorii casnici, ci și întreprinderile mici și mijlocii. Scopul este să se reducă costul energiei electrice și să se adopte măsuri pentru creșterea eficienței energetice.

„În 2027, o să înceapă deja să fie tranzacționate certificatele, deci va exista un cost. (…) Nu vom fi noi, consumatorul casnic, conducătorul unei mașini, care va trebui să achiziționeze aceste certificate, va fi benzinăria de la care ne cumpărăm diesel-ul, va fi furnizorul de la care cumpărăm gazele naturale. Trebuie să recunosc că într-adevăr, scopul este de a scumpi costul de a utiliza combustibilii fosili. (…)

Nu sunt afectați doar consumatorii casnici, ci inclusiv companiile, intreprinderile mici și mijlocii – foarte important. În același timp, (dacă) facem mai scumpi combustibilii fosili, trebuie să facem mai ieftin consumul de energie electrică și să venim cu măsuri de creștere a eficienței energetice. (…) Sună ca perioadă lungă, dar de fapt este foarte scurtă, pentru că din 2027 deja prețul va începe să crească”, a explicat Mihnea Cătuți în cadrul unui interviu acordat pentru Pro TV.

Mihnea Cătuți (SURSA FOTO: YouTube, FPPG Viitorul Energiei)

Posibilă rebranșare la sistemele de încălzire centralizată

Din 2027, românii care stau la bloc ar putea lua în considerare rebranșarea la sistemele de încălzire centralizată, odată cu modernizarea lor. Astfel de sisteme ar putea fi mai eficiente decât centralele de apartament, contribuind la reducerea costurilor de încălzire.

„Ca să ne dăm seama, un kW/oră de gaz natural pe care îl consumăm se transformă cam în 0,9 kW/oră de căldură, într-o centrală în condensare. Aproape unu la unu. Sună eficient, dar o pompă de căldură are un coeficient de performanţă (COP) de 3 sau 4. Asta înseamnă că dintr-un kW/oră de energie electrică producem trei sau patru kW/oră de căldură, deci e de patru ori mai eficient decât încălzirea pe gaze.

O soluție eficientă ar putea fi și rebranșarea la sistemele de încălzire centralizată. Știu, sună foarte scary (trad: înfricoșător) pentru foarte multe persoane, dar ele sunt mai eficiente, consumul energetic per locuință este mai mic, așadar astfel de sisteme trebuie susținute, bineînțeles, după ce ele sunt reparate”, a precizat directorul de cercetare la Energy Policy Group (EPG).

Fonduri europene pentru sprijinirea tranziției la metode de încălzire mai ecologice

Pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în fața acestor schimbări, Uniunea Europeană (UE) a creat Fondul Social pentru Climă.

România va beneficia de 6 miliarde de euro până în anul 2032, fonduri care vor fi folosite pentru a facilita trecerea la soluții de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante. Fondul are rolul de a-i sprijini pe cei care nu au posibilitatea financiară de a face trecerea la soluții mai curate. Este crucial ca acești bani să ajungă la cei care au nevoie, mai ales în primii ani de implementare a noului sistem.

Prin aceste măsuri, Uniunea Europeană (UE) urmărește să reducă dependența de combustibili fosili și să promoveze surse de energie mai sustenabile, pe care românii vor trebui să le adopte în anii următori.