Centralele de apartament NU vor dispărea prea curând din România

Camera Deputaților a oferit clarificări legate de centralele de apartament, după ce s-a vehiculat în spațiul public că acestea vor fi interzise în România în viitor. Sunt trei precizări importante de menționat:

  1. Toate modificările legislative se referă la standarde aplicabile pentru certificatul de eficiență energetică, care se eliberează obligatoriu și în prezent.
  2. Nu s-au stabilit competențe noi pentru autoritățile de control sau pentru furnizorii de energie. Normele actuale sunt neschimbate.
  3. Nicio autoritate nu a primit vreo competență de control în plus care să le permită să verifice și să oblige proprietarii din România să elimine centralele de apartament.

Proiectul de lege încurajează prosumatorii să investească în sisteme de stocare a energiei pentru a echilibra sistemul energetic. Autorizația de construcție, ce va intra în vigoare din anul 2026, se referă la materialele de construcții care izolează și ajută creșterea performanței energetice și de confort a locuințelor.

Nu există nici o prevedere legală privind înlocuirea centralelor pe combustibili fosili. Numai Comisia Europeană (CE) a pus în discuție acest aspect, dar trebuie văzută poziția noului Parlament European (PE). Proiectul de lege care a fost adoptat azi, 26 iunie, de plenul Camerei Deputaților merge acum spre promulgare.

centrale de apartament
SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament

La rândul ei, Uniunea Europeană (UE) a avertizat încă din aprilie 2024 că NU va interzice centralele de apartament, precizând clar că informațiile care circulă în spațiul public sunt false.

UE nu va interzice cazanele/sistemele de încălzire, precum centralele, boilerele și încălzitoare, pe bază de combustibili fosili. În prezent, blocul comunitar ia masuri de reducere a emisiilor de carbon ale clădirilor. Acest lucru se traduce prin „facturi mai mici pentru consumatori” și „o calitate a vieții îmbunătățită”.

În urmă cu patru ani, CE a prezentat strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a pactului verde european. Revizuirea Directivei UE privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie.

În acest an, PE a adoptat prevederile convenite cu Consiliul UE, ce vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor. Dispozițiile Directivei UE privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini eforturile statelor membre de a scădea emisiile de carbon.

Aveți mai multe detalii AICI.