„Se interzic sau nu centralele de apartament care merg cu gaze naturale în România?”, aceasta este întrebarea la care a răspuns președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), fost director al Termoenergetica. Ce ar trebui să facă statul român?
Ce se va întâmpla dacă vor fi interzise centralele de apartament în România?
Parlamentul European (PE) a stabilit că, din anul 2025, guvernele europene nu vor mai subvenționa montarea pentru centralele de apartament care funcționează pe bază de gaze naturale.
Începând cu anul 2040, instalarea lor va fi complet interzisă în toate statele din Uniunea Europeană (UE), adică și în România.
De-a lungul timpului, oamenii vor fi obligați prin lege să găsească alternative. De exemplu, centralele electrice și pompele de căldură.
Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, susține ferm că statul român nu poate interzice centralele individuale, fără a le oferi cetățenilor români o alternativă. La nivelul UE, se discută tot mai des despre interzicerea centralelor de apartament.
Ultima directivă în acest sens a fost adoptată marți, 12 martie, de PE. Potrivit spuselor sale, această directivă se referă la toate centralele termice, începând cu cele administrate de stat, precum CET-urile de la ELCEN, și continuând cu centralele de apartament. Scopul directivei este eliminarea poluării. Ea vizează în special centralele care folosesc petrol, cărbune și gaze naturale.
„Statul nu poate interzice centralele individuale de apartament, fără să le ofere cetățenilor o alternativă. La nivelul Uniunii Europene se discută tot mai des despre interzicerea centralelor de apartament. Ultima directivă este cea decisă marți de Parlamentul European.
În România există un mare oraș unde este interzisă montarea de centrale individuale în blocurile noi. Iar a luat-o razna România, că nu citește nimeni cap-coadă ce scriu cei de la Parlamentul European, și ce vor ei să se întâmple. Acea directivă se referă la toate centralele termice.
Începând cu cele administrate de stat, cum sunt CET-urile de la ELCEN, și apoi se referă la centralele de apartament. Aici este vorba de datoria statului de a elimina poluarea. Centralele vizate sunt cele care se alimentează cu petrol, cărbune sau cu gaze naturale.
Și statul folosește la producerea energiei electrice și termice aceste resurse. Până la populație, până la ultima verigă din lanțul acesta, mai este cale lungă și mult timp de parcurs”, a declarat el pentru Gândul.
Statul român trebuie să ofere alternativa termice, care nu poluează mediul
Conform lui Radu Opaina, statul român ar trebui să ofere cetățenilor alternative termice, care să nu polueze mediul. Nu se poate veni acum și să se interzică centralele individuale de apartament sau de locuințe, fără a oferi o altă sursă de încălzire.
Este o cerință conformă cu condițiile impuse de PE în privința eliminării sau minimizării poluării.
O centrală de apartament poluează cât o mașină Euro 6
Specialistul nu crede că centralele termice individuale vor fi interzise, deoarece nu există o altă variantă viabilă în prezent. Deși centralele individuale de apartament poluează, nivelul de poluare este comparabil cu cel al unei mașini Euro 6.
Conform lui, UE se adresează statelor membre pentru a lua măsuri în ceea ce privește toate tipurile de centrale, iar cele de apartament sunt considerate ultima verigă în lanțul acestor măsuri de protecție a mediului.
„Eu cred că nu se vor interzice pentru că altă variantă nu există. Da, poluează centralele de apartament, dar poluează în măsura în care și o mașină Euro 6 face acest lucru.
Repet, nu poți să interzici centralele, dacă nu-i dai cetățeanului ceva la schimb să se încălzească. Ce spune Uniunea Europeană este una, iar noi traducem alta. UE se adresează statelor membre care trebuie să ia măsuri în ceea ce privește toate centralele. Iar cele de apartament sunt ultima verigă din tot acest lanț”, a adăugat el.