Centralele de apartament, interzise în România!? Lovitură pentru milioane de români

centrale gaz

SURSA FOTO: Dreamstime

Dispar centralele pe gaze naturale din România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat curând de Comisia Europeană. Acest lucru înseamnă că facturile vor fi mai mari la iarnă.

Centralele pe gaze naturale și sobele vechi ar putea fi înlocuite definitiv cu centralele ecologice

Direcția Europeană de Reducere a Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră obligă statele membre din UE să facă o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor oamenilor. Pe scurt, în viitor, Uniunea Europeană ar putea interzice vânzarea centralelor termice pe gaze naturale și sobele vechi, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat curând de Comisia Europeană (CE). Ceea ce înseamnă că facturile la căldură vor crește în viitor.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut şi grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piaţa energiei şi gazului metan, preţurile mari, războiul din Ucraina şi direcţia europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuinţelor româneşti. Paşii necesari pentru a ieşi din schema uzată deja moral şi economic sunt relativ simpli.

Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puţin poluante şi care produc energie termică mai ieftină. Există soluţii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleţi sau biomasă. Dacă în ceea ce priveşte pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleţii şi, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiţii în utilaje şi echipamente, sectorul forestier poate aduce cu uşurinţă biomasa la «gura sobei»”, a transmis, luni, Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR).

Tranziția spre centralele ecologice nu poate fi făcută fără subvenții

Potrivit ASFOR, tranziţia de la soba veche la centrala ecologică, care funcţionează cu lemn, peleţi sau biomasă, nu poate fi făcută fără subvenții. În alte state din UE, oamenii primesc subvenții pentru instalarea sistemelor ecologice de încălzire.

De exemplu, în Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci când instalează sisteme ecologice de încălzire. 30% din costuri sunt acoperite de Guvernul de la Berlin. Dacă venitul impozabil al gospodăriei este mai mic de 40.000 de euro pe an, se adaugă încă 30%. Mai există, o alocare de 20% dacă înlocuirea sistemului vechi de încălzire cu cel nou are loc înainte de 2028, dar finanţarea totală este de maximum 70%.