Fără centrale termice de apartament? Directiva adoptată de Parlamentul European

Vechile centrale de apartament ar putea fi înlocuite în viitorul apropiat. Datele centralizate de platforma despre-energie.ro, într-un proiect susținut de Delgaz Grid și E.ON, relevă că 45% dintre respondenți nu știu că pompele de căldură pot înlocui pot fi utilizate atât pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, cât și pentru răcirea acesteia vara.

Deși majoritatea românilor admit că au puține informații despre scopul și eficiența pompelor de căldură, peste 50% dintre aceștia afirmă că ar lua în considerare achiziționarea unui astfel de echipament în anul următor, cu condiția să beneficieze de finanțare adecvată și de subvenții din partea statului.

„Motivul principal pentru care românii ar achiziţiona o pompă de căldură este eficienţa energetică, respectiv reducerea costurilor cu energia. Când sunt întrebaţi despre motivele pentru care ar achiziţiona o pompă de căldură, peste 90% dintre respondenţi indică reducerea costurilor cu utilităţile (eficienţa energetică) şi cam tot atâţia dubla funcţie a acestor echipamente, de încălzire şi răcire a locuinţelor.

Beneficiile pentru mediu sunt, totodată, în topul motivelor de achiziţie pentru 84% dintre respondenţi. Pompele de căldură sunt văzute ca o soluţie alternativă de către 32% dintre respondenţii care locuiesc în zone unde nu există sistem de termoficare şi nici gaze naturale”, se menţionează în studiu.

Pe de altă parte, prețul ridicat este considerat principalul obstacol în achiziționarea unei pompe de căldură pentru 40% dintre respondenți, la fel de important ca și lipsa informațiilor. Aproximativ 20% dintre cei intervievați afirmă că absența unor subvenții, similare programului „Casa Verde”, reprezintă un motiv semnificativ care împiedică achiziția unei pompe de căldură.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 9 – 17 mai 2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, având o marjă de eroare de +/-3%.

Din 2040, fără centrale de apartament

Reamintim că Parlamentul European a adoptat în luna martie Directiva privind schimbările climatice, care prevede, printre altele, interzicerea utilizării centralelor alimentate cu gaze începând din 2040.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n.r.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, aceasta trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul Uniunii Europene. În România, sunt aproximativ 3 milioane de centrale termice de apartament care ar putea fi afectate de această reglementare.

Mai multe țări europene au început deja să implementeze măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. De exemplu, Danemarca a interzis din 2013 racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale și a stabilit ca până în 2028 jumătate din imobilele existente să fie conectate la rețeaua de încălzire centrală.

Norvegia a adoptat o măsură similară din 2017, interzicând racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale, iar Olanda a implementat o politică asemănătoare în 2018. În plus, Franța și Germania au interzis montarea centralelor pe gaze din 2022, iar măsuri similare au fost luate și în Austria și Belgia.

Cu ce înlocuim?

„Soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar acestea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural”, a declarat pentru „Adevarul” Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.