Dispar centralele de apartament care merg pe gaze naturale! Cei care stau la bloc vor fi obligați prin lege să le schimbe pentru a proteja mediul de emisiile de gaze. Decizia a fost luată la nivelul UE.
UE va interzice centralele de apartament pe gaz
Uniunea Europeană (UE) va interzice centralele de apartament care merg pe gaze. Această măsură va implica schimbări semnificative pentru locuitorii din România. Înlocuirea centralelor de apartament va implica cheltuieli considerabile din buzunarele românilor. Obiectivul interdicției este reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Astfel, în țările membre UE, centralele de apartament care funcționează pe bază de gaze naturale vor deveni istorie. Parlamentul European (PE) a stabilit că, începând cu anul 2025, guvernul nu va mai subvenționa montarea acestor tipuri de centrale. Din anul 2040, instalarea lor va fi complet interzisă.
În decursul următorilor 16 ani, românii vor fi obligați să găsească alternative. Această schimbare va fi necesară pentru a se conforma noilor reglementări europene. Printre soluțiile posibile se numără centralele electrice sau pompele de căldură. Prețul lor este considerabil mai mare, ceea ce poate constitui o provocare pentru mulți cetățeni.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire.
Obiectivul îl reprezintă eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”, a informat recent Parlamentul European (PE).
Cât costă pompele de căldură?
Această tranziție s-ar putea dovedi a fi o povară financiară considerabilă pentru români, mai ales că se numără printre cetățenii europeni cu venituri mai modeste. În prezent, prețurile pentru pompele de căldură încep de la 16.717 lei.
Costul lor poate varia între 16.000 de lei și 53.000 de lei sau chiar mai mult. Este de așteptat ca prețurile lor să crească în viitor, pe măsură ce cererea pentru ele va înflori.
Măsuri decisive au fost deja implementate în câteva țări membre ale Uniunii Europene (UE), printre care se numără: Danemarca, Norvegia, Franța, Olanda, Austria, Regatul Unit al Marii Britaniei și al Irlandei de Nord și Germania.
Cum funcționează pompele de căldură?
Pompele de căldură aer-apă utilizează aerul ambiental pentru a furniza căldură în locuințe, transferând căldura către echipamentele de încălzire și chiar către un boiler pentru apă caldă menajeră cu încălzire indirectă.