UE a luat în vizor centralele de apartament, utilizate de aproape trei milioane de locuințe din România.

Autoritățile din Europa vor să le elimine cu orice preț, invocând eforturile de reducere a emisiilor.

UE vrea să elimine cu orice preț centralele de apartament

Date publicate de Eurostat susțin că aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este pentru încălzire și răcire. Totodată, peste 70% încă provine din combustibili fosili, în principal gaze naturale.

În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul de energie este pentru încălzirea spațiilor și a apei.

În acest context, clădirile fac, într-o măsură considerabilă, obiectul noii legislații europene. În baza acesteia sunt întemeiate încercările UE de promovare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Un alt obiectiv este atingerea presupusei neutralității climatice până în 2050.

„Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa”, a susținut Irantzu Urkola, coordonatoarea proiectului HAPPENING.

O altă prioritate europeană este accelerarea instalării de pompe de căldură

O altă prioritate europeană este accelerarea instalării de pompe de căldură. Acestea ar fi o alternativă la centralele termice. Amintim că la sfârșitul anului 2021 erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în toată Europa.

Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord cu privire la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor. Acordul arată că centralele termice pe gaz vor interzise.

„Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, a transmis UE într-un comunicat, conform El Español.

Vor fi supuși mai multor obligații

Comunicatul UE arată că românii vor fi supuși mai multor obligații. Mai precis, cei care au în momentul de față centrale vor fi obligați să renunțe la ele până cel târziu în 2040.

Țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru toată UE este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de anul 2020.

UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată pentru fiecare țară. Este vorba despre 0,8% pentru 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%. Ulterior, din 2026 până în 2028, obiectivul este 1,5%. Acesta va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.