În schimb, o tehnologie considerată esențială pentru combaterea schimbărilor climatice este mult în urmă, datorită unei combinații privind ratele ridicate ale dobânzilor, costuri în creștere, dezinformare și ciclul de construcție a caselor.
Adoptarea pompelor de căldură, una dintre modalitățile principale de reducere a emisiilor de la clădiri, a încetinit semnificativ în Statele Unite și a stagnat în Europa, subliniază publicația americană.
În Europa, investițiile în pompele de căldură au scăzut la jumătate
În SUA, investițiile în pompele de căldură au scăzut cu 4% în ultimii doi ani, chiar dacă vânzările de vehicule electrice aproape s-au dublat, potrivit datelor MIT și Rhodium Group. În 13 țări europene, vânzările pompelor de căldură au scăzut aproape la jumătate în prima parte a anului 2024, periclitând obiectivele climatice ale UE.
„Multe piețe sunt în scădere”, afirmă Paul Kenny, directorul general al Asociației Europene pentru Pompe de Căldură.
„Este nevoie de timp pentru a schimba părerea oamenilor despre un sistem de încălzire”, susține el.
Pompele de căldură – în esență aparate de aer condiționat care pot funcționa și în sens invers, încălzind un spațiu și răcindu-l – sunt foarte importante pentru a face clădirile mai ecologice, scrie Washington Post.
Uniunea Europeană speră să instaleze 60 de milioane de pompe de căldură până în 2030, dar la rata actuală a instalării, nu va realiza nici trei sferturi din cât și-a propus.
În Statele Unite, experții subliniază întârzieri în construcții, rate ridicate ale dobânzilor și strângerea curelei din pricina inflației. Lacey Tan, manager in cadrul think tank-ului pentru energie curată RMI, spune că sistemele de încălzire urmează un model obișnuit – trebuie înlocuite cel puțin la fiecare 15 ani și ceva. Deci, instalațiile se fac ciclic, la fiecare 15 ani după un boom de construcții.
Potrivit datelor de la Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană din SUA, ultima creștere majoră a construcției caselor noi a fost în 2005, urmată de criza din 2008. Asta înseamnă că cel mai mare val de upgrade-uri pentru acele case a trecut deja; casele în curs de modernizare au fost construite în timpul crizei locuințelor.
Pompele de căldură continuă să-și crească cota totală de piață
Cora Wyent, director de cercetare pentru grupul de advocacy pentru electrificare Rewiring America, subliniază, de asemenea, faptul că se construiesc mai puține clădiri. Pompele de căldură reprezintă, în general, o parte mai mare din construcția de case noi.
Dar, a adăugat ea, pompele de căldură continuă să crească ca pondere a sistemelor generale de încălzire, câștigând teren in fata centralelor pe gaz. În 2023, pompele de căldură reprezentau 55 la sută din toate sistemele de încălzire vândute, în timp ce centralele pe gaz reprezentau doar 45 la sută.
„Pompele de căldură continuă să-și crească cota totală de piață”, a spus ea.
Proprietarii de case pot întâmpina probleme când încearcă să găsească antreprenori pentru a le instala pompe de căldură. Barton James, președintele și CEO-ul Air Conditioning Contractors of America, spune că mulți nu au pregătire și nu știu să instaleze corect pompele de căldură.
Stimulentele fiscale ale Legii de reducere a inflației, susține el, vizează mai degrabă consumatorii decât antreprenorii, dar aceștia din urmă trebuie să fie dispuși să ofere pompe de căldură pentru instalare.
Deși noile pompe de căldură funcționează bine în climatele reci, modelele mai vechi au reputația că nu pot face față atunci când temperaturile exterioare devin prea scăzute.
În prima jumătate a anului 2024, acest număr a scăzut la doar 744.000
În Europa, instalatorii de pompe de căldură se confruntă și cu un val de dezinformare. Anul trecut, în Germania, guvernul a propus interzicerea instalării centralelor cu gaz.
Partidele de dreapta susțin că pompele de căldură costă până la 100.000 de euro (aproape 109.000 de dolari) și funcționează doar dacă casele au încălzire prin pardoseală.
În prima jumătate a anului 2023, contractorii au vândut 1,44 milioane de pompe de căldură în Europa, dar în prima jumătate a anului 2024, acest număr a scăzut la doar 744.000.
În 2023, prețurile gazelor naturale au crescut, iar Europa s-a îndepărtat rapid de combustibil. Europa în ansamblu obține aproximativ 40% din electricitate din surse regenerabile și doar 20% din gaz. În același timp, țări precum Italia și Polonia și-au redus ratele de subvenție, eliminând unele avantaje.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, numărul pompelor de căldură va trebui să se tripleze până în 2030 pentru a rămâne pe drumul cel bun cu obiectivele climatice. Singura modalitate de a face asta, spun experții, este prin alinierea stimulentelor, convingerilor personale și tehnologiei.