Românii vor să afle dacă centralele de apartament vor fi interzise. Subiectul a fost dezbătut de Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României.

Ce se întâmpla cu centralele de apartament

El a explicat că fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Documentul adoptat prevede un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire.

Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040, potrivit explicațiilor oferite de președintele Comisiei pentru energie.

Astfel, spune el, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care se vor interzice centralele pe gaz din 2040.

În schimb, statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune. De asemenea, subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.

„Acest lucru înseamnă că statele nu vor putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Dar nu înseamnă și interzicerea acestora în 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare. Stimulente pentru sistemele de încălzire în condominiu (precum centralele pe bloc) sau pentru sistemele de încălzire hibride. Ar fi vorba de cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a declarat Antal Lóránt, conform Gândul.

centrale de apartament
SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia privind interzicerea revine statelor membre

Potrivit specialistului, decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze.

În momentul de față, în România nu există vreun plan formulat pe această temă. Astfel, nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise, spune el.

„În România, doar în Cluj Napoca, printr-o hotărâre a Consiliului Local există o astfel de prevedere. Aceasta interzice montarea de centrale individuale în imobilele noi cu mai mult de șase unități locative”, a mai spus Antal Lóránt.

Președintele Comisiei pentru energie a explicat apoi cum se poate pune în practică această interzicere.

„Pur teoretic, dacă luăm exemplul altor state din Europa – unde există alte condiții și deci deciziile de acolo nu ar trebui transpuse mot-a-mot în România – printre care Belgia, Germania, Franța sau Austria, printre modalitățile de instituire a unei astfel de hotărâri”, a explicat el, potrivit sursei menționate.

Antal Lóránt a oferit drept exemplu următoarele măsuri:

  • interzicerea treptată a centralelor individuale doar pentru imobilele noi construite după o anumită dată;
  • obligația cuplării unor astfel de sisteme convenționale cu sisteme de încălzire verzi, precum panourile solare sau pompele de căldură;
  • interzicerea racordării noilor imobile la rețeaua de gaz;
  • introducerea de limite de emisii de CO2 pentru clădiri, sau interzicerea reparării centralelor cu tehnologie veche și montarea unor centrale noi mai economice.