UE a decis interzicerea centralelor de apartament, care merg pe gaz

Uniunea Europeană (UE) a decis interzicerea centralelor de apartament, care merg pe gaze naturale, ceea ce înseamnă că, în viitor, centralele de apartament vor dispărea complet din România. Probabil, dată avansată pentru intrarea în vigoare a acestui proiect de lege este 1 ianuarie 2029.

Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU prevede standarde tehnice de producție stricte, ce exclud vânzarea de centrale care merg pe gaze naturale și a centralelor alimentate cu gaze regenerabile.

De altfel, s-a convenit stabilirea unui prag minim de eficiență la 115% pentru centralele de apartament, o limită dificil de atins cu tehnologiile actuale. În cazul în care acest prag minim va intra în vigoare, singura soluție rămasă sunt pompele de căldură, relatează ziarul italian Corriere della Sera.

România se opune acestui proiect de lege

Conform sursei citate anterior, în cadrul ultimului forum de consultare al Comisiei Europene (CE), a existat o opoziție clară exprimată de România, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Croația. Este posibil ca îndoielile ridicate de aceste state să fi determinat Comisia Europeană să analizeze mai atent această chestiune și poate chiar să își revizuiască poziția.

În plus, Comisia Europeană a remarcat că, în unele situații particulare, „s-ar putea să nu existe o soluție tehnică pentru a înlocui centrala cu una dintre alternativele disponibile pe piață.” În viitor, experții vor trebui să identifice aceste situații speciale și să demonstreze că noua lege ar trebui să prevadă excepții de la pragul de eficiență de 115%.

În Marea Britanie, au început să fie folosite pompele de căldură

Un număr mic de case din Marea Britanie a instalat deja pompe de căldură, care folosesc electricitatea pentru a atrage căldura din sol sau din aer în casă. Guvernul de la Londra vrea ca în țară să fie instalate 600.000 de pompe de căldură pe an pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Regatului Unit, dar răspunsul publicului nu a fost cel așteptat.

În ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior, scrie The Guardian.