Centralele termice de apartament vor fi interzise! Se dă lege în România

Sursa: Dreamstime

Tanczos Barna a declarat recent că va prezenta coaliției un draft al textului de lege care vorbește despre eliminarea centralelor de apartament. În cazul în care acesta va fi susținut, ministrul Mediului a explicat și că textul va putea intra pe „un circuit de avizare”.

Totodată, ministrul Mediului a subliniat faptul că centralele de apartament existente „nu pot fi afectate de nicio reglementare legală”.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală”, a spus Tanczos Barna la Europa FM.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate”

De asemenea, ministrul susține că „îngrijorările nu sunt fundamentate”, deoarece sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun iar „schimbarea va fi lină.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc. Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.

Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate”, a completat ministrul Mediului.

„Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege”

Acesta a explicat și că se va merge în continuare pe centrale individuale în cazul unei case individuale.

„În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale. Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției și dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare. În primăvară. Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis.

Eu mă bucur nespus de mult că sunt orașe care deja gândesc la fel ca ministerul – Clujul, Brașovul. În aceste orașe sunt decizii luate de municipalitate fără să fie obligatorie, stabilită prin lege. Săptămâna trecută, domnul primar Boc m-a anunțat că în Consiliul Municipal s-a luat această decizie și toate construcțiile care au mai mult de șase apartamente are obligația de a monta centrală comună”, a completat  Tanczos Barna.