Centre specializate pentru victimele consumului de droguri. Rafila: Nu sunteţi singuri!

Alexandru Rafila

SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii vine cu o veste bună pentru românii afectaţi de acest flagel nemilos. Consumul de droguri poate fi vindecat, iar noile centre ce vor fi înfiinţate în România vor fi cruciale în acest proces.

Victimele consumului de droguri din România vor fi ajutate în centre specializate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă centre specializate pentru tratamentul şi consilierea victimelor consumului de droguri.

Rafilă îi asigură pe românii afectaţi de acest flagel că statul nu i-a abandonat. „Suntem împreună ca să poţi face faţă adicţiei”, a scris ministrul Sănătăţii, duminică, pe pagina sa de socializare.

Demnitarul spune că lucrează intens alături de echipa de la Ministerul Sănătăţii pentru ca aceste centre să devină realitate. Va fi un ajutor extrem de important pentru victimele consumului de droguri, dar şi pentru familiile acestora.

„Cred în voi! Suntem împreună ca să poţi face faţă adicţiei. S-au făcut puţine lucruri în ultimii ani pentru copii, adolescenţi şi părinţii acestora ca să găsescă sprijin, tratament şi consiliere în caz de intoxicaţie şi adicţie!

Cei care consumă droguri sunt persoane care au nevoie de grijă, de asistenţă medicală, de discreţie şi de evitarea stigmatizării.

Lucrez responsabil împreună cu echipa mea pentru ca în toată ţara să existe curând centre specializate pentru tratament şi consiliere, sprijin pentru pacienţi şi pentru familiile lor.

Sunt alături de victimele consumului de droguri! Nu sunteţi singuri!”, se arată în mesajul postat de Alexandru Rafila pe Facebook.

Rafila refuză testarea în masă anti-drog în rândul elevilor

Tot legat de subiectul drogurilor, de data aceasta în rândul elevilor, ministrul Sănătăţii spunea recent că nu susţine testarea în masă în şcoli.

Elevii nu trebuie supuşi unor astfel de proceduri, spune el.

O astfel de politică nu se întâlneşte nicăieri în lume, adaugă Rafila. Mai mult, costurile sociale ar fi uriaşe, iar beneficiile, inexistente. Totul ar duce la discriminare şi stigmatizare, subliniază demnitarul PSD.

Ministrul Sănătăţii a mai indicat şi faptul că o astfel de testare antidrog în masă în rândul elevilor ar fi imposibil de pus în practică, din punct de vedere logistic.

„Au venit tot felul de propuneri, testarea în masă. Nu există aşa ceva nicăieri şi nu ar fi creat decât discriminare şi stigmatizare.

În primul rând, că nu are niciun fel de beneficiu. Prima întrebare este care este beneficiul? După ce depistezi, care este pasul?

În primul rând că nu poţi să testezi un copil decât dacă părintele lui acceptă lucrul ăsta şi el, la rândul lui, acceptă. Grupul de lucru pe care l-am constituit a menţionat acest lucru, trebuie făcut într-un anumit context.

Trebuie să faci lucrul ăsta confidenţial. Nu îl faci dimineaţa când vine la şcoală. Şi din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem”, a explicat Alexandru Rafila.

Două tipuri de centre pentru a lupta împotriva flagelului drogurilor

El a vorbit şi despre cele două tipuri de centre ce ar putea fi înfiinţate în România.

În primul tip de centru se va putea face o testare simplă, cum ar fi un test rapid de urină. Mai apoi, testarea toxicologică propriu-zisă de performanţă va fi realizată la nivelul spitalelor sau la nivelul centrelor de medicină legală, pentru a preveni rezultatele fals pozitive.

Va exista şi un al doilea tip de centru, pe care se va pune accent. Acolo, cei cu probleme legate de droguri vor putea primi tratament sau consiliere psihologică de specialitate. Această consiliere va putea fi acordată doar de către un psihiatru.