Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut cel mai mult din valoare în ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul şi estul Europei, scăderea chiriilor şi creşterea randamentelor determinând reducerea valorii acestui tip de active cu 46% în intervalul iunie 2008-iunie 2009. Randamentul la achiziţia de spaţii comerciale din Bucureşti a crescut în primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, condiţii în care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% faţ
Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut cel mai mult din valoare în ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul şi estul Europei, scăderea chiriilor şi creşterea randamentelor determinând reducerea valorii acestui tip de active cu 46% în intervalul iunie 2008-iunie 2009.
Randamentul la achiziţia de spaţii comerciale din Bucureşti a crescut în primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, condiţii în care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% faţă de prima jumătate a anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).
Nivelul chiriilor a scăzut cu 21%
Datele CBRE arată că în aceeaşi perioadă nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru pătrat pe lună, unul dintre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est (ECE). Chirii mai mici sunt în Zabreg, Sofia – 45 de euro/mp/lună şi Belgrad – 40 de euro/mp/lună.
În toate capitalele din Europa Centrală şi de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atât de semnificativ ca în Bucureşti.
Doar în Varşovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucureşti, respectiv cu 45,2%, în condiţiile în care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.
În celelalte capitale din regiune, centrele comerciale s-au devalorizat cu 34,4% în Sofia, cu 27,1% în Belgrad, cu 26,8% în Bratislava şi cu 24,7% în Praga.
În prezent, în Bucureşti sunt deschise şase centre comerciale de tip mall şi unul de tip parc comercial, două astfel de proiecte fiind în curs de finalizare.
Birourile, parcurile industriale şi logistice au pierdut şi ele din valoare
Şi clădirile de birouri şi parcurile industriale şi logistice au scăzut ca valoare în primul semestru, cu 28,2%, respectiv 16,4%, potrivit CBRE.
La spaţii de birouri, scăderea din primele şase luni din 2009 a valorii activelor din Bucureşti este printre cele mai reduse însă din regiune, evoluţii mai accentuate au avut loc în Kiev (-76,2%), Moscova (53,4%), Varşovia (-41,6%).
Studiul arată că în primele şase luni randamentele pe piaţa birourilor din Bucureşti au ajuns la 9,5%, în creştere cu două puncte faţă de perioada similară a anului trecut, iar la parcurile industriale şi de logistică la 10%, înregistrând un avans tot de două puncte.
SURSA: Mediafax