Sebastian Burduja menționează că și-a continuat vizita din SUA la Harvard, la renumitul Centru Bloomberg pentru Orașe. Acolo, există un program unic în lume dedicat pregătirii a 40 de primari, din orașe de pe întreg globul, în fiecare an.

”Am revenit astăzi la Boston şi la Harvard, după anii de studenţie. Iau notiţe, aşa cum făceam atunci, de data asta cu idei despre Bucureştiul Viitorului.

Am început ziua la Primăria Bostonului, un exemplu de leadership în administraţia locală pentru tranziţia verde şi inovare în politici publice locale.

Echipa de experţi ne-a prezentat soluţiile primarului Wu pentru comunitate, de la un transport mai verde la tabloul de bord cu indicatorii de impact pentru cetăţeni (% maşini electrice, investiţii atrase etc.) şi noul proiect pilot bazat pe energie geotermală. Exact ceea ce ne dorim să facem şi în Capitala României”, a scris acesta joi, pe 8 februarie, pe Facebook.

Bucureștiul, eligibil pentru programul Centrului Bloomberg pentru Orașe

Ministrul Energiei declară că Bucureștiul este eligibil. Astfel, va aplica în 2025 pentru a avea acces la cele mai bune minți din lume pentru dezvoltarea locală.

”Bucureştiul este eligibil şi vom aplica în 2025, pentru a avea acces la cele mai bune minţi din lume pentru dezvoltare locală.

Am ambiţia să facem din Bucureşti primul oraş românesc inclus în acest program”, a adăugat el.

Potrivit liderului PNL, mulți vorbesc despre București, mai ales în aceste zile.

”Miza politică e mare, dar miza pentru dezvoltarea României este şi mai mare. Iar bucureştenii au nevoie de viziune, soluţii şi fapte. Vom avea o Capitală cu care să ne mândrim şi în care să ne fie drag să trăim atunci când vom şti să luăm ce este mai bun de la marile oraşe ale lumii.

În centrele de politici publice de la Harvard, la care acum putem avea acces, reţeta succesului este precisă. Trebuie doar să o punem în practică. Vorba lui John F. Kennedy: “fiecare succes începe cu decizia de a porni la drum”. Înainte, împreună”, a conchis Sebastian Burdudja.

Susținere pentru programul nuclear civil românesc

Tot joi, Sebastian Burduja a menționat că în ultima sa zi la Washington a fost invitat la un mic dejun de lucru la sediul American Central European Business Association (ACEBA), în compania secretarului adjunct al Departamentului de Energie, Dr. Andrew Light.

Ministrul Energiei a declarat că depun eforturi pentru a atrage investiții americane în sectorul energetic românesc. Potrivit acestuia, au avut loc noi întâlniri de mare importanță la Capitoliu, cu trei senatori:

  • Todd Young (Indiana), Comisia pentru finanțe și Comisia pentru relații internaționale;
  • Steve Daines (Montana), Comisia pentru energie și resurse naturale și Comisia pentru finanțe;
  • Joe Manchin (West Virginia), Președintele Comisiei pentru energie și resurse naturale.

Există o susținere totală pentru programul nuclear civil românesc, inclusiv pentru proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Sebastian Burduja a menționat că acest proiect poate fi accelerat și ar putea fi una dintre primele realizări de acest fel din întreaga lume.

În același timp, el a subliniat că, în țară, prin intermediul Ministerului Energiei, s-au lansat noi apeluri de finanțare din fonduri europene (PNRR): 278 de milioane de euro pentru producția de baterii și panouri fotovoltaice, precum și pentru achiziția de capacități de stocare. Aplicațiile sunt așteptate, iar toate detaliile pot fi găsite în primul comentariu. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.