Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice, ce urmează să fie găzduit de Bucureşti, va reprezenta o provocare pentru piaţa locală a muncii, iar autorităţile trebuie să fie pregătite să vină în întâmpinare, consideră secretarul de stat Dragoş Preda.
În luna decembrie a anului trecut, România a fost aleasă pentru a găzdui Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice (Centrul Cyber al UE). Este prima instituţie europeană ce va avea sediul în ţara noastră.
“Firmele de IT şi securitate cibernetică caută de fapt să acceseze acest filon de ambiţii, ingeniozitate şi educaţie”
Prezent la o conferinţă de specialitate, Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, spune că România a fost văzută, întotdeauna, ca o pepinieră pentru creiere şi pentru hackeri.
Noul Centru european va aduce o provocare pentru piaţa locală a muncii, a declarat Preda. “Trebuie să ajustăm şi cadrul legislativ pentru cei care lucrează în domeniul TIC pentru a crea retenţie”, a subliniat secretarul de stat.
“Trebuie să educăm populaţia şi să vorbim aceeaşi limbă, de fapt. De fiecare dată am spus să vorbim înainte despre achiziţii, despre lucruri extrem de punctuale şi să ne creăm o viziune de transformare digitală. România a fost văzută, întotdeauna, ca o pepinieră pentru creiere şi pentru hackeri.
Ne aducem aminte de Guccifer, Marcel Lazăr sau de hackerville Râmnicu Vâlcea, cu care România a fost pusă pe harta globală de către aceşti tineri extraordinari. În prezent, la 30 de ani de la căderea comunismului firmele de IT şi securitate cibernetică caută de fapt să acceseze acest filon de ambiţii, ingeniozitate şi educaţie care au creat aceşti hackeri.
Este necesar “să vină tinerii din alte ţări să-şi facă studiile în România pe aceste competenţe”
Trebuie să fim mândri de creierele acestea. Trebuie să ajustăm şi cadrul legislativ pentru cei care lucrează în domeniul TIC (Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor – n.red.) pentru a crea retenţie. Din păcate, salariul de bază la început de carieră este undeva la salariul mediu. În urmă cu vreo 3-4 ani era de 1.600 de lei salariul celor din domeniul TIC, la nivel guvernamental, ceea ce e greşit. Nu putem să ţinem aceşti oameni, iar asta creează nişte vulnerabilităţi de securitate”, a explicat Preda.
În viziunea oficialului MTI, găzduirea de către România a Centrului Cyber al Uniunii Europene, la Bucureşti, aduce o provocare pentru piaţa locală a muncii.
“Acest Centru ne aduce, de fapt, o provocare pentru piaţa muncii din România. Trebuie să devenim un pol de competitivitate, un frontispiciu, un far pentru zona aceasta de cyber. Acest lucru se va face când vom dezvolta şi vom crea această curriculă să vină tinerii din alte ţări să-şi facă studiile în România pe aceste competenţe. În felul acesta vom creşte şi nivelul pieţei muncii în domeniu şi nivelul de salarizare şi vom crea o retenţie a noii generaţii pe piaţa din România”, a punctat oficialul.
Publicaţia Comunic@ţii Mobile a organizat, vineri, o conferinţă online pe tema găzduirii de România a Centrului Cyber al Uniunii Europene – European Cybersecurity Competence Centre.