S-a dat vot pentru Centura Verde București-Ilfov! Săptămâna trecută, după patru runde de dezbateri, comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului au votat aceste amendamente cu unanimitate.
Propunerile au fost depuse de deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER), iar mai mulți parlamentari și-au asumat rolul de autori, printre care se numără:
- actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL);
- fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR);
- Președintele Senatului, Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL);
- Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR);
- ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare PNL);
- Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR);
- Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD);
- Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei);
- Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției);
- Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator PNL);
- Brian Cristian (deputat USR);
- Laura Moagher (senatoare PSD);
- Dragoș Popescu (senator REPER);
- Sebastian Cernic (senator USR);
- Andrei Lupu (deputat REPER);
- Adrian Giurgiu (deputat USR).
Senatul a adoptat noile amendamente la Cod Silvic pentru Centura Verde București-Ilfov
Astăzi, Senatul a votat pentru accesul liber în pădure în scop recreativ, un subiect care a fost subiectul unor aprinse dezbateri în spațiul public în ultimele șase luni și pentru care o platformă civică a desfășurat o intensă activitate de advocacy. De asemenea, Senatul a votat și pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național prin intermediul noului cod silvic.
Această decizie vine în urma unei asumări instituționale fără precedent acum două săptămâni, când Platforma Civică 2 Împreună pentru Centura Verde a obținut susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru această cauză. Acești arbori reprezintă o memorie identitară care, odată pierdută, nu poate fi recuperată și creează un gol imposibil de suplinit. C
Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și anti-poluare, precum și un efort pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, ca parte a unei soluții sistemice care include și o componentă semnificativă de mediu.
În contextul dramatice din București și a preocupărilor legate de tăierile alarmante de păduri din împrejurimile Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și personalități publice, unite într-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au inițiat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.
Pădurile din Ilfov, protejate
Documentul este format din șapte puncte. El conține amendamentele propuse la noul cod silvic, menite să protejeze pădurile din Ilfov, baza viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov. Acesta propune crearea de centuri verzi pentru alte orașe, precum și soluții pentru combaterea poluării în București și în alte zone ale țării.
Printre acestea se numără elaborarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și a Consiliului Județean Ilfov pentru reducerea poluării și includerea subiectului poluării aerului din București și a altor orașe pe agenda CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).
Memorandum-ul a fost semnat de:
- Nicolae Ciucă (președinte PNL);
- Cătălin Drulă (președinte USR);
- Kelemen Hunor (președinte UDMR);
- Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (președinți REPER);
- Nicușor Dan (primarul Capitalei);
- Hubert Thuma (președintele Consiliului Județean Ilfov).
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde își reiterează apelul către președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, invitându-l să se alăture și să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid care nu a semnat până în prezent.
Semnătura liderului PSD este considerată crucială pentru realizarea Centurii Verzi București-Ilfov, iar prin intermediul unei petiții online care a strâns deja peste 11.900 de semnături (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde îndeamnă cetățenii să se alăture și să solicite decidenților politici și executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.
Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, a declarat:
„Senatul a ascultat astăzi, cu adevărat, de nevoile legitime ale societății civile și a acționat în consecință, în singurul mod asumat și etic în care ar fi putut-o face. Mă înclin cu recunoștință.
De asemenea, în 2024, calitatea aerului și crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul și prioritățile niciunui partid serios și al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie și, în același timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care și-o face fiecare alegător responsabil”.