România va rămâne un partener de afaceri important pentru Marea Britanie, dă asigurări, într-un interviu acordat revistei Capital, Charles Crocker, directorul general al Camerei de Comerț Britanică-Română. Potrivit acestuia, companiile şi pieţele financiare aşteaptă să vadă deciziile politice la nivelul UE şi la nivelul Marii Britanii înainte să ia o decizie de strategie.
Charles Crocker este directorul general al Camerei de Comerț Britanică-Română din iunie 2016. Responsabil de toate operațiunile și proiectele Camerei, Charles Crocker este de peste 20 de ani un antreprenor de succes în România și în regiune. El a creat și dezvoltat mai multe echipe și companii, precum Pegasus, Achieve Global, Barnett McCall Recruitment, Gi Group și Frontline Resourcing și le-a condus de la început până la final, trecând prin extindere regională, achiziție și realizare de parteneriate strategice. Înființată în 1998, BRCC este o organizație independentă, deținută în întregime de membrii săi, cu sedii în Londra și București. Potrivit lui Charles Crocker, investiţiile britanice în România valorează circa 6,5 miliarde de euro. Nici antreprenorii români din Anglia nu sunt mai prejos. Peste 2.000 de business-uri româneşti îşi desfăşoară cu succes activitatea în Marea Britanie. Iar Brexit-ul nu va afecta schimburile comerciale între cele două ţări.
Capital: Cum arată comerţul între cele două ţări în cifre?
Charles Crocker: Marea Britanie este al paisprezecelea partener al României când vine vorba de importuri. Acestea au ajuns la 1,6 miliarde de euro în 2015, iar cifrele sunt în creştere. În ceea ce priveşte exporturile, Anglia este al cincilea partener al României, acestea ajungând la 2,4 miliarde de euro, anul trecut. Industria auto exportă cel mai mult în Marea Britanie. Schimburile comerciale între cele două ţări au ajuns la aproximativ 3 miliarde de euro în 2014.
Capital: Cât valorează investiţiile britanice în România?
Charles Crocker: Investiţiile britanice din România oferă o varietate de produse şi servicii şi se mândresc cu o reputaţie de calitate, încredere şi inovare. Astăzi, totalul acestor investiţii ajunge la 6,5 miliarde de euro.
Capital: Câte afaceri britanice sunt în România şi câte afaceri româneşti sunt în Marea Britanie?
Charles Crocker: Ultimele statistici arată că sunt aproximativ 5.000 de businessuri cu capital britanic în România, însă mare parte din aceste companii au fost folosite pentru achiziţia de terenuri şi proprietăţi. Afacerile active sunt aproximativ 1.500 la număr. Antreprenorii români sunt foarte activi în Anglia. Fie că vorbim de afaceri mici sau de cele medii şi mari. În Marea Britanie îşi desfăşoară activitatea, potrivit datelor noastre, peste 2.000 de companii cu capital românesc, cu afaceri active, multe în domeniul IT&C.
Capital: Ce poziţie au companiile membre ale Camerei de Comerţ Britanică-Română cu privire la Brexit?
Charles Crocker: Pot să vă spun că, într-un sondaj realizat între membrii Camerei de Comerţ Britanico-Română, înainte de vot, majoritatea covârşitoare a optat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Rezultatul acestui sondaj intern este în concordanţă cu poziţia oficialilor Camerelor de Comerţ Britanice din alte ţări membre ale Uniunii Europene.
Capital: Bursele şi valutele au reacţionat violent la rezultatul referendumului. Putem să ne gândim la un scenariu mai pesimist?
Charles Crocker: Este prea devreme să speculăm orice fluctuaţie imediată atât pe burse cât şi pe curs. Totuşi, este de punctat faptul că atât companiile cât şi pieţele financiare vor aştepta ca situaţia să se clarifice pentru a lua decizii cu privire la paşii următori şi eventuale strategii pe care le vor implementa în viitor. Este, de asemenea, prea devreme să cuantifici efectele negative ale Brexit-ului şi ce impact vor avea asupra mediului de afaceri. Cert este că România va rămâne un partener de business important pentru Marea Britanie.
Este prea devreme să speculăm orice fluctuaţie imediată atât pe burse cât şi pe curs. Totuşi, este de punctat faptul că atât companiile cât şi pieţele financiare vor aştepta ca situaţia să se clarifice pentru a lua decizii cu privire la paşii următori şi eventuale strategii pe care le vor implementa. Charles Crocker, CEO BRCC