"Oamenii au nevoie ca preţurile să se stabilească o vreme", a declarat Tillerson la conferința anuală a investitorilor, organizată de Exxon la New York.
Într-o prezentare pentru investitori privind conturarea planurilor de afaceri până în 2017, Exxon presupune un preț de 55 dolari pe baril pentru cotaţia WTI Crude Oil la nivel mondial. Aceasta reprezintă un preţ cu 5 dolari mai mic decât țițeiul Brent, cea mai importantă referinţă la nivel mondial. Este vorba despre aproape jumătate din cota la care se situa ţiţeiul Brent între 2011 și mijlocul anului trecut.
Prețul petrolului s-a prăbuşit în a doua jumătate a anului 2014, atunci când a devenit evident că producția depăşeşte cererea globală. Creșterea de anul trecut a producției din SUA, de 1,5 milioane de barili pe zi, a fost a treia cea mai mare din istoria industriei de petrol la nivel mondial, potrivit unui raport recent al companiei BP. Între timp, slăbirea condițiilor economice din China, Japonia şi Europa a încetinit creșterea cererii de petrol.
CEO-ul BP, Bob Dudley făcut remarci similare cu ale omologului său de la Exxon, Rex Tillerson, într-un recent apel adresat investitorilor. Comentariile CEO reflectă o priveliște din ce în ce mai comună în industria petrolieră, potrivit căreia noi surse de petrol de pe glob, creșterea relativ lentă a cererii, precum şi cantitățile mari de țiței din depozite vor ţine prețurilor la nivelul actual şi în viitorul apropiat.
"Când ai atat de multe stocuri, este nevoie de o lungă perioadă de timp pentru ca această situaţie să se schimbe", a declarat Dudley.
Departamentul pentru Energie al SUA a raportat miercuri că livrările de petrol din SUA au crescut la 444.4 milioane barili, cel mai ridicat nivel din ultimii cel puțin 80 de ani.
Rex Tillerson de la Exxon a avertizat că turbulențele geopolitice ar putea trimite pe neașteptate prețurile în sus. Dar el a spus că în cazul în care domină calmul, tot mai mult petrol ar putea ajunge pe piaţă.
Producția în Libia a fost neregulată în ultimii ani, din cauza revoltelor politice de acolo. Producția în Iran, odată al doilea cel mai mare exportator al OPEC, a fost supusă presiunilor în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale. Aceste sancțiuni ar putea fi slăbite dacă discuțiile actuale asupra programului nuclear al Iranului ar face progrese.
"Văd o mulţime de petrol acolo", a spus Rex Tillerson.
Exxon este interesată de proiecte chiar dacă preţurile actuale ale petrolului sunt scăzute. Compania le-a spus, miercuri, investitorilor că 16 noi proiecte de producție vor începe producția de petrol și gaze până în 2017, acest fapt urmând să ajute ca producția companiei să crească la 4,3 milioane de barili pe zi, de la 4 milioane de barili pe zi anul trecut.
Compania a declarat ca se asteapta să cheltuiască mai puţin pentru a dezvolta noi proiecte în următorii trei ani, dar mai ales pentru că prețurile care taxau furnizorii săi au scăzut considerabil odată cu prețul petrolului.