Ritmul de inovare și dezvoltare a Inteligenței Artificiale generative este fără precedent. Și, spun tot mai multe voci, este doar începutul. Cum, unde și de ce vom folosi această tehnologie depășește acum imaginația noastră.
Această tehnologie nu are doar potențialul de a schimba modul în care căutăm și creăm conținut, ci ne poate îmbunătăți și viața de zi cu zi, susține Cristiano Amon, directorul executiv și președintele Qualcomm, o companie de cercetare și dezvoltare a semiconductorilor din Brazilia.
Cu IA generativă, smartphone-ul poate deveni un adevărat asistent digital, permițându-ne să comunicăm în mod natural și să primim răspunsuri. Utilizatorii de computere îl pot folosi pentru a citi sau compune e-mailuri, schițe de documente și pentru a crea prezentări în mod automat.
În cazul vehiculelor electrice, un astfel de asistent în mașină poate veni cu recomandări pentru reîncărcarea mașinii, achiziționarea unui permis de parcare sau de comandare a cinei în drum spre casă. Magazinul IA, chioșcurile și cărucioarele inteligente vor ajuta cumpărătorii realizând meniuri cu rețete, folosind oferte speciale săptămânale și planuri bugetare.
IA generativă are nevoie atât de cloud, cât și de miliarde de dispozitive conectate
Pentru a-și realiza întregul potențial și a aborda cererea din ce în ce mai mare, IA generativă are nevoie atât de cloud, cât și de miliarde de dispozitive conectate, cum ar fi smartphone-uri, PC-uri și vehicule. Arhitectura de calcul este cea care distribuie procesarea între cloud și dispozitive pentru a optimiza eficiența și a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului.
IA generativă poate rula direct pe dispozitiv, poate fi trimisă în cloud, după cum este necesar, sau o combinație a ambelor, toate fără probleme către utilizator. Utilizatorii se vor aștepta la o experiență similară cu o căutare tradițională, care poate afișa rezultate în mai puțin de o secundă. Îndeplinirea acestor așteptări ar fi prea costisitoare folosind procesarea bazată pe cloud, în special în timpul cererii tot mai mari.
Hybrid A.I. este inevitabil
Dincolo de costuri, rularea întregii procesări de inferență în cloud prezintă provocări pentru confidențialitate, fiabilitate și performanță. Când o solicitare ajunge în cloud, datele părăsesc dispozitivul, ceea ce duce la potențiale probleme de securitate. De fapt, problemele de reglementare și de conformitate au dus deja la dezactivarea modelelor, cel puțin temporar, din cauza colectării și stocării datelor cu caracter personal. Hybrid A.I. este inevitabil.
Pe măsură ce continuăm să găsim noi modalități de utilizare a IA, cererea pentru infrastructura cloud va exploda. Procesarea Hybrid A.I este următoarea tranziție, așa cum a fost evoluția de la mainframe la desktop-uri și până la combinația actuală de cloud și dispozitive pe care le avem.
Valorificarea puterii de procesare a dispozitivelor de înaltă performanță va permite IA să acționeze eficient. Cloud-ul și dispozitivele vor lucra mână-n mână pentru a oferi experiențe de generație următoare prin sisteme de IA puternice, eficiente și optimizate, relatează revista americană Fortune.