Nu există consecințe negative pentru băncile din Uniunea Europeană și riscul unei crize în sistemul bancar este extrem de redus, consideră președintele Federației germane a băncilor. Declarația sa vine după tensiunile recente privind falimentul SVB și vânzarea Credit Suisse.
Risc extrem de scăzut pentru o criză bancară în Uniunea Europeană
Riscul unei crize bancare „sistemice” în Uniunea Europeană (UE) este „extrem de slab”, în pofida unor tensiuni recente în acest sector după falimentul SVB și vânzarea Credit Suisse, dă asigurări luni conducătorul Federaţiei germane a băncilor, Christian Sewing, relatează AFP.
„Pericolul unei crize sistemice similare celei din 2008 este extrem de slab”, a dat asigurări într-o conferinţă de presă CEO-ul primei bănci germane, Deutsche Bank, Christian Sewing.
„Băncile din Germania şi Uniunea Europeană (UE) sunt în continuare extrem de robuste” şi „foarte bine echipate cu fonduri proprii şi lichidităţi”, a subliniat el.
Prăbuşirea recentă, în Statele Unite, a Silicon Valley Bank (SVB), foarte expusă sectorului start-up, şi a Signature Bank, urmate de vânzarea de urgenţă a Credit Suisse, a alimentat temeri cu privire la o criză mai largă în sistemul bancar.
Instituţiile financiare europene – îndeosebi Deutsche Bank – au fost afectate pe bursă în urma acestor evenimente, investitorii temându-se de o contagiune.
Nu sunt consecințe pentru băncile din UE, reglementările sunt mai exigente decât în SUA
În urma unui recul, criza „nu a avut nicio consecinţă asupra băncilor din UE”, dă asigurări Christian Sewing. Acest lucru se explică prin faptul că autorităţile de „reglementare au făcut treabă bună în îmbunătăţirea fondurilor băncilor după criza din 2008”, cu atât mai mult în UE, unde „reglementarea este clar mai exigentă decât în Statele Unite”, a apreciat el.
Reglementările impuse băncilor din Statele Unite au scăzut în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, mai ales ale celor impuse băncilor regionale – ca SVB – şi au fragilizat aceste instituţii.
„Această slăbiciune nu exista în UE”, dă asigurări Christian Sewing, potrivit AFP.
După mai multe săptămâni de îngrijorări, observatorii şi pieţele au redobândit o anumită încredere în sector. Mai multe bănci americane mari au prezentat vineri rezultate confortabile în primul trimestru şi par să fi fost abia atinse de „valurile” din martie.
În zona euro, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, lansată în lupta împotriva inflaţiei printr-o creştere importantă a dobânzilor, a dat asigurări duminică că situaţia nu justifică, pentru moment, o încetinire a acestei politici.