Potrivit directorului general al grupului austriac OMV AG, Alfred Stern, OMV Petrom lucrează în prezent împreună cu partenerul său la așa-numitul Plan de dezvoltare a zăcământului (FDP) pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, care trebuie apoi să fie autorizat de guvernul român.
CEO-ul OMV a declarat: „Am făcut progrese și credem că până în 2027 vom putea începe producția”. El susține că proiectul Neptun Deep ar avea nevoie de o investiție de patru miliarde de euro în următorii ani, din care OMV Petrom va contribui cu aproximativ două miliarde.
Planul de dezvoltare a zăcămintelor a fost aprobat
Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost autorizat, potrivit unui anunț din 21 iunie al OMV Petrom și Romgaz. Planul va fi acum prezentat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru aprobare.
Cele două companii vor contribui cu până la 4 miliarde de euro la faza de dezvoltare a proiectului, care ar urma să ducă la producerea a aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Prima producție, estimată pentru 2027
În 2027, se anticipează prima producție. Timp de aproximativ zece ani, platoul va produce în jur de 8 miliarde de metri cubi pe an (sau 140.000 bep/zi).
Limita de 7.500 de kilometri pătrați a platoului Neptun Deep din Marea Neagră este situată la 160 de kilometri de uscat, în ape a căror adâncime variază între 100 și 1.000 de metri. În 2008 s-a intensificat explorarea perimetrului, care a inclus două programe de achiziție 3D și două campanii de foraj de explorare. În 2012, a fost găsită prima descoperire de gaz.
Cu o circumferință de 7.500 km2 și o adâncime a mărilor cuprinsă între 100 și 1.000 de metri, Neptun Deep este situat în Marea Neagră, la aproximativ 160 km de uscat.
OMV Petrom și Romgaz, fiecare deținând câte 50% din acțiuni, sunt singurii deținători ai drepturilor de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep.
În perimetrul Neptun Deep au avut loc două campanii de colectare a datelor seismice 3D și două operațiuni de foraj de explorare începând cu anul 2008.