CEO-ul producatorului auto Renault, Carlos Ghosn, a declarat ca se asteapta la fuziuni pe piata auto mondiala, tinand cont de situatia economica actuala si de scaderea continua a actiunilor companiilor din industria de profil.

Ghosn a declarat in cadrul Forumului Economic din Aix-en-Provence din sudul Frantei: “Cand cel mai mare producator auto din lume, General Motors, are o valoare de 3,77 miliarde euro, respective 3% din veniturile anuale, cu siguranta se va intampla ceva”.

In acest moment, in Europa, indicele Dow Jones & Auto se tranzactioneaza la o valoare de 3,8 ori nivelul profiturilor, la mai putin de jumatate fata de valoarea inregistrata in urma cu patru ani.

Producatorii auto importanti de pe piata mondiala, incepand de la Renault pana la GM, trebuie sa faca fata presiunii care ameninta marjele de profit, pe fondul cresterii preturilor la otel si la titei.

Actiunile General Motors au inregistrat o scadere de pana la valoarea inregistrata in anul 1954. Si titlurile Renault au scazut cu 55% fata de varful atins in 2007, compania fiind evaluata la 14,9 miliarde euro.

Renault se asteapta ca pana in 2009 cheltuielile pentru otel sa creasca cu un 1 miliard de de euro. CEO-ul companiei a declarat ca se astepata sa transfere o parte a acestor costuri catre clienti. „Pana in acest moment, consumatorii nu au resimtit aceste costuri ale materiilor prime. De acum inainte, vor vedea acest lucru, in mod treptat”, a adaugat Ghosn.

Sursa: Bloomberg