Comisia Europeana si-a schimbat atitudinea in privinta proiectelor de cercetare: acestea trebuie sa aiba aplicabilitate practica, mai pe romaneste sa foloseasca la ceva. Programul Cadru 6, recent lansat la Bruxelles, va aloca peste 17,5 miliarde de euro pentru stiinta, cercetare si tehnologie. Suma minima care poate fi solicitata pentru un proiect este de un milion de euro. Banii vor ajunge doar la acei solicitanti care demonstreaza ca propunerea lor are impact asupra uneia sau mai multor comunitati.
Programul este structurat pe mai multe componente. Pentru fiecare dintre acestea formatul si conditiile de redactare ale proiectelor sunt diferite. In general, se cere alcatuirea unui consortiu de cel putin trei parteneri, din tari diferite, membre si nemembre ale Uniunii Europene. Partenerii pot fi institutii publice, institute de cercetare, universitati, companii private.

Spre exemplu, o posibila tema de proiect este „Calitatea si siguranta alimentelor”. „Daca proiectul are ca beneficiar o comunitate locala de 20.000 de persoane din Romania, nu va avea sanse prea mari sa fie selectat. Daca, in schimb, va fi util si unor comunitati din Franta, Germania si Polonia, atunci situatia se schimba”, explica Adriana ticau, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Programul Cadru 6 se desfasoara intre 2002 si 2006. Lansarea primei cereri de propuneri de proiecte (Call for proposals) va avea loc in data de 17 decembrie. Pentru aceasta etapa, fondurile alocate sunt de 1.070 milioane de euro. Data limita pentru remiterea proiectelor la Bruxelles este 24 aprilie. Ca sa obtina ajutor pentru redactarea proiectelor, solicitantii au mai multe variante. Prima ar fi consultarea site-ului www.cordis.lu, unde se gasesc toate criteriile de eligibilitate, proiecte-cadru, inclusiv exemple de proiecte castigatoare la programele anterioare. Tot aici, partenerii vor completa formularul pentru a trimite proiectul la Bruxelles. O alta varianta pentru a obtine consultanta este participarea la seminarul de pregatire organizat de MCTI: „Information day” – ziua informarii. In cadrul acestui seminar, Ministerul invita experti si evaluatori ai Comisiei Europene, precum si beneficiari ai unor finantari prin programele-cadru anterioare. Data exacta pentru „Ziua informarii” va fi stabilita in curand de catre MCTI, dar, in principiu, aceasta va fi cel tarziu in luna februarie.
„Recomandam ca fiecare companie sau institut interesate sa aiba specialisti care sa se ocupe exclusiv de proiectele care vor fi depuse la Comisia Europeana”, spune Adriana ticau. „Miza este foarte mare. Pentru a castiga o finantare de 30 de milioane de euro, merita sa formezi sau sa angajezi doi-trei experti”, adauga secretarul de stat.

Tematica pentru prima cerere de propuneri de proiecte, 17 decembrie 2002

1. Inovatii in domeniul CMOS (circuite digitale) – „Pushing the limits of CMOS, preparing for post-CMOS”
2. Micro si nano sisteme – „Micro and nano systems”
3. Aplicatii pe banda larga – „Broadband for all”
4. Sisteme de comunicatii mobile si fara fir, mai avansate decat 3G – „Mobile and wireless systems beyond 3G”
5. Un cadru de securitate si cooperare globala – „Towards a global dependability and security framework”
6. Interfete multimodale – „Multimodal interfaces”
7. Sisteme de cunoastere bazate pe semantica – „Semantic based knowledge systems”
8. Sisteme audio-vizuale in retea si platforme de baza – „Networked audio-visual systems and home platforms”
9. Retele pentru afaceri si politici guvernamentale – „Networked businesses and governments”
10. Aplicatii pentru securitatea transportului rutier si aerian – „E Safety of road and air transport”
11. „Aplicatii pentru sistemul de sanatate” – eHealth
12. Invatare si acces la patrimoniul cultural, bazate pe tehnologie – „Technology enhanced learning and access to cultural heritage”