Cercetarea americana foloseste capete romanesti

Atractia pentru tinerii studiosi romani se indreapta din ce in ce mai pregnant spre "Lumea Noua". In conditiile in care proaspetii absolventi de facultate isi gasesc destul de greu de lucru, iar atunci cand "pun mana" pe un job, acesta nu este prea bine remunerat, tot mai multi dintre ei parasesc tara, in cautarea norocului si in speranta implinirii profesionale.O categorie aparte o reprezinta tinerii informaticieni romani, reputatia lor fiind unanim recunoscuta pe plan international. Mai mult,

Atractia pentru tinerii studiosi romani se indreapta din ce in ce mai pregnant spre „Lumea Noua”. In conditiile in care proaspetii absolventi de facultate isi gasesc destul de greu de lucru, iar atunci cand „pun mana” pe un job, acesta nu este prea bine remunerat, tot mai multi dintre ei parasesc tara, in cautarea norocului si in speranta implinirii profesionale.
O categorie aparte o reprezinta tinerii informaticieni romani, reputatia lor fiind unanim recunoscuta pe plan international. Mai mult, daca ai curiozitatea sa navighezi pe Internet, nu mica iti va fi mirarea sa dai de AI Romanians Page. Mai clar, AI reprezinta „Artificial Intelligence” si, evident, este legata strict de inteligenta artificiala. Desi AI Romanians reprezinta deocamdata un mic grup de compatrioti care lucreaza ca cercetatori sau cu interese in inteligenta artificiala ori domenii colaterale, deja multe universitati de prestigiu sau firme „grele” din SUA si Canada sunt interesate de serviciile lor.
In cele ce urmeaza, dorim sa va prezentam doua tinere conationale care lucreaza in domeniul informaticii, pe continentul nord-american.    

Doina Caragea
A absolvit in 1996 Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti, luandu-si masteratul in stiinte computationale, un an mai tarziu. In 1998 se inscrie la doctorat la Universitatea de Stat din Iowa, orasul Ames, unde studiaza stiintele computationale. De asemenea, activitatea de cercetare este completata cu studii in domeniul bioinformaticii si biologiei computationale, a retelelor neurale etc., iar lista cu articolele aparute in diverse publicatii de specialitate sau cu ocazia unor simpozioane este foarte bine acoperita. Este membra a Asociatiei Americane pentru Inteligenta Artificiala (AAAI).
Daca doriti sa aflati mai multe despre cariera Doinei,
o puteti contacta la e-mail: dcaragea@cs.iatate.edu

Marina Meila
Este asistenta la Universitatea din Washington, Departamentul de Statistica. In general, sfera de interes stiintific se indreapta catre algoritmii de invatare a statisticii (algoritmi rapizi, retele de incredere, triangulatia optimala a retelelor Bayes etc.). Ca si colega ei din Iowa, Marina Meila are un palmares impresionant de articole publicate, de studii cu caracter didactic si prezentari la diferite simpozioane sau congrese internationale de specialitate. Impreuna cu Tommy Jaakkola si Toni Jebara, a pus bazele discriminarii entropiei maximale.
Pentru orice alte informatii referitoare la activitatea stiintifica si didactica, Marina poate fi gasita pe adresa e-mail: mmp@stat.washington.edu