Cum sunt clasificate aceste tipuri de trăsături

Aceste trăsături pot fi clasificate în nevroticism, extroversiune, conștiinciozitate, agreabilitate și deschidere. Oamenii au adesea un sentiment de protecție față de personalitatea lor, considerând că aceasta reprezintă esența lor.

Cu toate acestea, conform definițiilor științifice, personalitatea nu este ceea ce vă place, ceea ce nu vă place, preferințele, simțul umorului, valorile sau ceea ce credeți că este important în viață.

Oamenii își pot modela în mod intenționat trăsăturile de care au nevoie pentru a avea succes în viața pe care și-o doresc. Acest lucru este contrar credinței populare conform căreia tipul tău de personalitate te pune într-o cutie, dictându-ți să îți alegi partenerii, activitățile și carierele în funcție de trăsăturile tale.

Personalitatea este modul caracteristic al unei persoane de a gândi, de a simți și de a se comporta și, deși ar putea părea greu de schimbat personalitatea, oamenii își schimbă modul de a gândi, de a simți și de a se comporta tot timpul.

Personalitatea se schimbă de-a lungul întregii vieți

Datele confirmă faptul că personalitatea se schimbă de-a lungul întregii vieți a unei persoane. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii tind să experimenteze mai puține emoții negative și mai multe emoții pozitive, sunt mai conștiincioși, pun mai mult accent pe relațiile pozitive și îi judecă mai puțin pe ceilalți.

Cu toate acestea, există o variabilitate în schimbarea personalității, unele persoane schimbându-se foarte mult, iar altele rămânând destul de stabile.

Studiile au constatat că oamenii pot accelera procesul de schimbare a personalității prin modificarea intenționată a gândirii și comportamentului lor, ceea ce duce la schimbări semnificative în mai puțin de 20 de săptămâni.

Cultivarea trăsăturilor de personalitate care vă servesc cel mai bine este relativ simplă și nu necesită un terapeut. Prima componentă implică schimbarea tiparelor de gândire, ceea ce presupune conștientizarea gândurilor pentru a determina dacă acestea vă împiedică să acționați în conformitate cu o anumită trăsătură.

Componenta comportamentală implică conștientizarea tendințelor actuale de acțiune și testarea unor răspunsuri noi. Schimbarea consecventă a perspectivei și a acțiunilor poate duce la crearea unor obiceiuri durabile care, în cele din urmă, duc la formarea personalității dorite, potrivit Live Science.