Un somn odihnitor devine un vis din ce în ce mai greu de realizat pentru milioane de oameni din întreaga lume din cauza creșterii temperaturii cauzate de supraîncălzirea planetei, dezvăluie revista Time.

Cercetătorii au urmărit modul în care căldura din timpul nopții perturbă somnul, iar concluziile lor sunt surprinzătoare: în ultimii cinci ani, oamenii din întreaga lume au pierdut cu 5% mai multe ore de somn, comparativ cu sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 2000, potrivit celui mai recent studiu Lancet Countdown privind sănătatea și schimbările climatice.

Problema a atins apogeul anul trecut, când s-au înregistrat temperaturi record, iar pierderea orelor de somn a crescut la 6%.

Studiul dezvăluie că problema este una alarmantă din mai multe puncte de vedere. În 2023, problemele de sănătate legate de căldură au atins niveluri record, în special în rândul adulților în vârstă, când ratele de deces au crescut cu 167% față de anii 1990.

somn
SURSA FOTO: Dreamstime

Consecințe majore asupra sănătății

Jeremy Farrar, om de știință din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a spus clar:

„Nu este vorba doar despre evenimente meteorologice extreme. Este vorba despre fiecare săptămână, fiecare lună a anului și impactul asupra sănătății noastre”.

Somnul este unul dintre cele mai importante procese biologice. Poate afecta aproape fiecare aspect al vieții, de la sănătatea fizică și mentală, până la funcțiile biologice și cognitive. Problemele de somn au legătură cu diverși factori, de la cei de mediu și genetici, până la vârstă sau zonă geografică.

Durata somnului scade treptat, până la vârsta de 33 de ani, iar apoi revine la valorile inițiale, la vârsta de 53 de ani, potrivit descoperirilor recente. Studiul, care a implicat 730.187 de participanți din 63 de țări, a dezvăluit modul în care tiparele de somn se modifică pe parcursul vieții și cum diferă între țări.

De ce ar trebui să ne îngrijoreze pierderea somnului din cauza creșterii temperaturii? Când nu putem dormi bine suntem afectați în mai multe moduri, de la atenție până la sănătatea generală.

”Când începi să te gândești la cât de mult dorm oamenii, atunci consecințele nu sunt doar niște lucruri banale. Pot fi consecințe pe termen lung”, avertizează Kevin Lomas, expert la Universitatea Loughborough.

Problema este foarte îngrijorătoare, deoarece temperaturile pe timp de noapte cresc mai repede decât cele din timpul zilei în multe locuri. Acest lucru împiedică organismul uman să se adapteze – se răcească și să-și revină după expunerea zilnică la căldură.

Impactul este mai sever în Orientul Mijlociu și Africa sub-sahariană, dar nici oamenii din regiunile mai reci nu sunt imuni în fața acestui lucru. Designul slab al clădirii poate capta căldura în interior, făcând camerele mai calde decât temperaturile exterioare. Potrivit lui Lomas, temperaturile din dormitor, de peste 26 grade Celsius, nu sunt de ajutor în acest caz.

Ce pot face pentru a-mi îmbunătăți somnul

O ventilație mai bună și acoperirea strategică a ferestrelor pot împiedica încăperile să se încălzească în timpul zilei și să păstreze căldura pe timp de noapte. Deși utilizarea aparatelor de aer condiționat este de așteptat să se tripleze până în 2050, alegerile inteligente în ceea ce privește construcțiile ar putea reduce dependența noastră de metodele consumatoare de energie.

Modificările simple aduse designului și ventilației casei pot face o mare diferență atât în ​​ceea ce privește calitatea somnului, cât și facturile la energie.