Cercetătorii dau peste cap tot ce se știa despre COVID. Câte persoane sunt, de fapt, bolnave

Coronavirus

Cercetătorii australieni informează că numărul persoanelor infectate cu SARS-COV-2 este mult mai mare față de cel comunicat. Studiul care relevă aceste informații este publicat revista Royal Society Open Science de către o echipă de cercetători australieni coordonată de Universitatea din Melbourne.

În țările mai bogate, cazurile reale de Covid-19 ar putea fi în medie de șase ori mai numeroase decât cele oficiale: acest lucru este estimat de o analiză retrospectivă bazată pe numărul de decese care s-au înregistrat până în luna august în Australia, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud și în unsprezece ţări europene.

În Italia, numărul infectărilor ar fi uriaș

Printre acestea se numără și Italia, unde numărul infectărilor ar putea fi chiar de 17 ori mai mare decât cel recunoscut. Studiul, care fotografiază dificultățile sistemelor de urmărire și de diagnosticare, este publicat în revista Royal Society Open Science de către o echipă de cercetători australieni coordonată de Universitatea din Melbourne.

„Diferențele constatate în sistemele de urmărire și de testare ale diferitelor țări, precum și modificările care au avut loc în aceleași țări de-a lungul timpului, fac dificilă estimarea ratei reale a infectărilor pe baza cazurilor confirmate de teste”, scriu cercetătorii.

Analiză retrospectivă

Pentru a depăși această problemă, oamenii de ştiinţă au decis să efectueze o analiză retrospectivă, pornind de la numărul de decese zilnice pe care l-au proiectat înapoi în timp pentru a reveni la momentul infectării.

„Pe scurt – explică cercetătorul Steven Phipps – am analizat câte persoane au murit într-o ţară din cauza Covid și apoi ne-am întors în timp pentru a vedea câte persoane ar fi trebuit să fie infectate pentru a ajunge la acel număr de decese”.

Iar rezultatul la care s-a ajuns este că, în medie, numărul real al infectărilor a fost de șase ori mai mare decât cel oficial, cu diferențe semnificative între țară și țară: în Coreea de Sud, de exemplu, cazurile reale ar fi de 2,6 ori mai mari decât cele oficiale, în timp ce în Italia ar fi 17,5 de ori mai mari, informează ansa.it.

Estimarea nu este perfectă

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că estimarea nu este perfectă și metoda de analiză nu poate înlocui, ci doar completa, modelele epidemiologice utilizate până acum.

Mai mult, pentru a avea estimări corecte, este necesar să ne asigurăm că diferitele grupe de vârstă sunt reprezentate în mod egal în rândul persoanelor infectate, deoarece riscul de deces din cauza Covid crește odată cu vârsta, lucru care ar putea denatura rezultatele în țările în care cele mai multe decese s-au înregistrat în căminele pentru vârstnici.