Cercetătorii descoperă că trădarea nu face neapărat ca cineva să fie mai puțin demn de încredere dacă noi beneficiem de ea

Studiul publicat în Evolution and Human Behavior a constatat că, atunci când beneficiem de pe urma trădării cuiva, tindem să considerăm în continuare persoana respectivă ca fiind în mod inerent demnă de încredere. Cercetătorii au prezis că oamenii vor fi, de asemenea, atenți la anumiți factori legați de relații care influențează modul în care persoana respectivă este privită.

Principala afirmație a cercetătorilor este că mintea ar trebui să fie atentă atât la faptul că cineva are o reputație de trădare, cât și la modul în care aceasta vă afectează. Ei au conceput experimente pentru a testa dacă oamenii consideră că țintele sunt mai demne de încredere atunci când țintele au evitat trădarea și când trădarea a avut efecte diferite asupra subiectului. Participanții au fost repartizați aleatoriu să citească una dintre cele trei viniete care descriau interacțiunea lor cu o țintă.

Conform intuiției, în toate tipurile de relații, participanții au considerat că țintele sunt mai demne de încredere dacă nu au trădat pe nimeni și mai puțin demne de încredere dacă au trădat. Cu toate acestea, persoanele care au trădat nu au fost toate considerate la fel de nedemne de încredere. Atunci când trădarea a adus beneficii participanților, aceștia au considerat în continuare că ținta este demnă de încredere. Acest model a fost în mare măsură consecvent în relațiile de prietenie, relațiile romantice și relațiile profesionale.

Constatările au confirmat ipoteza cercetătorilor

Constatările au confirmat ipoteza cercetătorilor conform căreia aprecierile privind fiabilitatea sunt parțial o reflectare a dispoziției persoanei și a factorilor idiosincratici specifici participantului și persoanei în cauză. Constatările arată că, deși oamenii ar putea începe cu idealuri nobile atunci când vine vorba de încrederea în oameni, ceea ce fac în practică se bazează adesea mai mult pe interesul personal.

Cercetarea a fost finanțată de National Science Foundation. Atât intuiția, cât și cercetările anterioare sugerează că faptul că oamenii consideră o persoană demnă de încredere depinde de comportamentul trecut al acesteia și de reputația sa de trădător. Într-o serie de experimente, psihologii au descoperit că subiecții îi consideră mai puțin demni de încredere pe cei care au avut anterior un astfel de comportament. Cu toate acestea, atunci când trădarea le-a adus beneficii sau nu a avut niciun efect asupra lor, participanții au considerat trădătorul ca fiind demn de încredere.