Cercetătorii de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia au folosit motoarele de vibrații ale smartphone-urilor pentru a detecta cu precizie laptele stricat.
Vei putea testa foarte simplu laptele cu telefonul mobil
De ani de zile, smartphone-urile au fost un instrument universal, dar în fiecare zi adaugă noi funcții. Utilizarea dispozitivului portabil pentru a testa laptele în bucătărie sau la magazin, fără a deschide recipientul, este una dintre cele mai inovatoare utilizări pe care le veți vedea probabil în viitorul apropiat.
Cercetătorii de la UNSW Computer Science and Engineering au dezvoltat VibMilk, un senzor pentru smartphone care utilizează motorul de vibrații al dispozitivului și IMU pentru a evalua prospețimea laptelui fără a deschide recipientul. Într-o zi, înalta tehnologie ar putea reduce cu 20% deșeurile de produse lactate.
„Puteți mirosi sau gusta dacă laptele nu este proaspăt, dar pentru aceasta trebuie să deschideți ambalajul”, a declarat profesorul Wen Hu de la UNSW.
Acest lucru îl expune la germeni, ceea ce sporește deteriorarea. Testul neinvaziv VibMilk poate verifica prospețimea laptelui fără a sparge sigiliul.
Este interesant faptul că VibMilk nu este primul test neinvaziv de prospețime a laptelui. Metodele anterioare necesitau echipamente costisitoare, erau incomode sau funcționau numai cu recipiente de lapte transparente și semitransparente. Cu toate acestea, VibMilk utilizează motorul de vibrații încorporat în smartphone-uri, ceea ce încurajează adoptarea în masă.
VibMilk a fost dezvoltat prin studierea laptelui sărac. Numărul crescut de bacterii generează niveluri mai ridicate de lactat și mai scăzute de glucoză. Laptele se strică, schimbând densitatea, vâscozitatea și tensiunea superficială, care afectează semnalele de vibrație.
VibMilk înregistrează vibrațiile motorului smartphone-ului în timp ce se deplasează prin lapte și utilizează algoritmi de învățare automată pentru a clasifica laptele stricat la 23 de niveluri de pH, scrie Oddity Central.
VibMilk a indicat care lapte e proaspăt cu o precizie de 100% pe patru telefoane mobile comune
În ciuda presupunerilor comune, datele de valabilitate și de consum nu pot prognoza corect momentul în care laptele se va strica din cauza unor factori precum condițiile de depozitare și transport, izolarea recipientului etc.
Laptele păstrat la temperaturi adecvate poate fi consumat chiar şi două zile după data limită de consum, însă condițiile necorespunzătoare îl pot strica înainte de această dată, astfel încât utilizatorii ar trebui să verifice prospețimea înainte de a-l consuma pentru a evita risipa sau toxiinfecțiile alimentare.
Pe site-ul său web, UNSW a raportat că VibMilk a prezis valorile pH-ului laptelui cu o precizie medie de 98,35% și a indicat laptele proaspăt cu o precizie de 100% pe patru telefoane mobile comune.
Cercetătorii studiază modul în care diferite materiale de ambalare modifică semnalele de vibrație ale laptelui pentru a îmbunătăți tehnologia.