Așa susțin oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv, care vin cu o nouă ipoteză privind motivul pentru care a avut loc această schimbare. Ei susțin că, pe măsură ce cele mai mari animale din peisaj au dispărut, creierul uman a trebuit să crească pentru a permite vânătoarea prăzilor mai mici și mai rapide.
Conform acestei ipoteze, primii oameni s-au specializat în doborîrea celor mai mari animale, cum ar fi elefanții, pentru a avea mese „abundente”.
Când numărul acestor animale a început să scadă, oamenii cu creiere mai mari, care probabil aveau mai multă putere de a gândi, erau mai buni la capturarea prăzilor mai mici, ceea ce a dus la o supraviețuire mai bună.
În cele din urmă, creierele umane adulte s-au extins de la o medie de 650 de cm cubi, acum 2 milioane de ani, la aproximativ 1.500 cm cubi, în vârful revoluției agricole, acum aproximativ 10.000 de ani.
Ipoteza explică, de asemenea, de ce mărimea creierului a scăzut ușor, până la aproximativ 1.300 cm cubi, după ce a început cultivarea: țesutul suplimentar nu mai era necesar pentru a maximiza succesul la vânătoare.
Această nouă ipoteză reflectă o tendință în studiile originii umane. Mulți cercetători din domeniu susțin din ce în ce mai mult că creierul uman a crescut ca răspuns la o serie de presiuni mici, și nu la una mare.
Dar arheologii Universității din Tel Aviv, Miki Ben-Dor și Ran Barkai, susțin că o schimbare majoră a mediului ar oferi o explicație mai bună. „Vedem scăderea dimensiunii prăzii ca o explicație nu numai pentru mărirea creierului, ci și pentru multe alte transformări în biologia și cultura umană. Și susținem că oferă un stimulent bun pentru aceste schimbări”, a scris Barkai.
Creșterea creierului uman este ceva remarcabil din punct de vedere evolutiv, deoarece este un organ costisitor. Creierul Homo sapiens folosește 20% din oxigenul corpului în repaus, în ciuda faptului că reprezintă doar 2% din greutatea corpului. Un creier uman mediu cântărește azi 1.352 grame, depășind cu mult creierul cimpanzeilor(384 grame), conform Sciencealert.